Fascija

Sve veća pozornost u medicinskim krugovima od 2007. godine posvećuje se fascijama.

Među različitim vrstama elastičnog tkiva u tijelu (ligamenti, tetive, mišići, itd.) fascija je privukla najmanju znanstvenu pozornost – vjerojatno zato što se u većini područja tijela ne može snimati s tehnološki najnaprednijim tehnikama snimanja, kao što su: MR i CT. Ipak, fascija ima veliku (i još uvijek nedovoljno istraženu) ulogu u stabilizaciji zglobova / nestabilnosti, koordinaciji, snazi, izvršenju zajedničkih pokreta, kao i u nastajanju bolnih sindroma svih vrsta. Može biti uključena u različite procese bolesti.

Dr. Russell Schierling: “Povijest medicine smatrala je da su nam kosti – okvir, mišići – motor, a fascija tek pakiranje. Zapravo tijekom proučavanja mišića uglavnom su micali fasciju kako bi imali pristup ‘važnijim’ stvarima.”

Fascija - Prevent Split

Tek 2007.g. na kongresu istraživača fascije na Harvardu usmjerena je pozornost na važnost fascijalnog sustava. Fascija igra važnu ulogu u svakom vašem pokretu i svakoj ozljedi koju ste imali.

Što je fascija?

Fascija je čvrsta sjajna žućkasta membrana koja se nalazi ispod kože. To je kontinuirani omotač koji tvori sustav mreže i proteže se od glave do pete, od naprijed prema natrag. Fascija oblaže sve mišiće, skupine mišića, kosti, živce, krvne žile, svaki organ i sva druga tkiva kao nekakva membrana/ovojnica koja mijenja svoju debljinu. Sastoji se od mreže elastičnih vlakana koji joj daju čvrstoću i elastičnost. Preko fascije sve u vašem tijelu je povezano sa svim ostalim. Fascija se proteže i oko kralježnice i ima veliku ulogu u njenoj stabilizaciji kao i u nastajanju bolnih sindroma svih vrsta. Fascija igra važnu ulogu u svakom pokretu i svakoj ozljedi.

Poremećaj funkcije fascije

Kada se mišić steže, u fasciji koja se nalazi oko tog mišića stvara se napetost koja se širi u ostale dijelove tijela. Npr. kada se stežu mišići u donjem dijelu leđa (križa), fascija prenosi naprezanje kroz gornji dio leđa u vrat, u ramena, u ruke i u noge. Fascija “pamti” sve ozljede u prošlosti, stres, radne navike, loše držanje, operacije, …

Ukoliko se fascija izloži pretjeranom rastezanju iznad svojih fizioloških granica ona se kemijski mijenja, zgusne se i dolazi do pojave sitnih pukotina koje zarastaju stvaranjem priraslica, tj. ožiljaka.

Priraslice/ožiljci remete pravilnu strukturu fascije i ona gubi svoju elastičnost. Kada se zbog ozljeda, upala, neaktivnosti ili pretjerane aktivnosti te nepravilnog držanja stvore priraslice u fascijama, ona je manje pokretna i mišići ne mogu pravilno međusobno klizati jer fascija ima sposobnost kontrakcije slično kao i mišići. Stvoreni su uvjeti za začarani krug koji vodi u kroničnu bol jer je pravilno klizanje fascije preduvjet za normalno funkcioniranje lokomotornog sustava (sustava za kretanje tijela sastavljen od kostiju, mišića i spojeva među kostima. Ograničeno klizanje fascija dovodi do povećane napetosti tetiva – pokret zgloba postaje ograničen – stvara se bol i degeneracija koštanog sustava – pokret je još više ograničen, … i tako se stvara začarani krug.

Priraslica/ožiljak je kemijski, mehanički i električno gledano drugačiji u usporedbi s normalnim tkivom. Ožiljci su do 1000 puta osjetljiviji na bol od normalnog tkiva. Stručnjak za fascije Tom Myers je nedavno izjavio:

“Činjenica je da postoji deset živčanih završetaka u fasciji za svaki živac koji završi u mišićima. Govorim o senzornim živčanim završecima. Naravno … vaš živčani sustav sluša svoje fascije.”

Pacijentima (koji pate od nekog bolnog sindroma) teško je prihvatiti činjenicu da lokalni problem u tijelu nije izoliran i da ograničenje pokreta na jednom mjestu, za koje nismo ni svjesni, u tijelu uzrokuje bol i disfunkciju u udaljenim i naizgled nepovezanim mjestima u tijelu.

PREVENT Split pacijenta gleda kao cjelinu jer bolest nije samo izolirani poremećaj. Cjelokupna osoba sastoji se od međusobno povezanih „dijelova” i ako jedan dio ne radi ispravno, svi ostali dijelovi će biti pogođeni. Na taj način, ako ljudi imaju neravnotežu, fizičku ili emocionalnu, to može negativno utjecati na njihovo zdravlje.

Dobro slušanje i komunikacijske vještine tijekom razgovora sa pacijentom su bitne osobine za liječnika koji pacijenta gleda kao cjelinu. Liječenje zahtijeva timski rad pacijenta i liječnika i bavi se svim aspektima života koristeći sve razine zdravstvene zaštite. U prevenciji i liječenju bolesti uvažavanje „cijele osobe“ liječniku može biti ključ za dijagnozu.

Simptomi se tretiraju, ali isto tako se traže i uzroci tih simptoma. Na primjer, kada PREVENT Split posjeti osoba koja pati od migrene, provjeravaju se svi potencijalni čimbenici koji bi mogli biti uzrok nečije glavobolje, kao što su drugi zdravstveni problemi, dijete, spavanje, probava, stres, … Ozljede, stresne životne situacije i depresija su faktori rizika. U praksi se pokazalo da pacijenti imaju najbolju prognozu kada jedan liječnik nadzire multidisciplinarni pristup liječenju i prati odgovor na terapiju.

Najbolja terapija bolnih stanja u PREVENTU pokazala se KOMBINIRANA MANUALNA TERAPIJA vezivnog tkiva (fascija, ligamenti…) koja je ujedno i jedna od najučinkovitijih terapija bolnih stanja.

FASCINIRANA SAM METODOM MANIPULACIJE FASCIJOM...

Fascinirana sam metodom manipulacije FASCIJOM po STECCO metodi i uistinu je preporučam svima s fizičkim problemima.

Nina D

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top