Bol u ramenu

Bol u ramenu

Bol u ramenu i njegova smanjena pokretljivost glavni su simptomi tzv. “bolnog ramena”. Bol u ramenu je po učestalosti treći razlog posjete liječniku kada govorimo o lokomotornom sustavu (sustav za kretanje tijela sastavljen od kostiju, mišića i spojeva među kostima).

Faktori rizika za bol u ramenu su ponavljajući pokreti i izloženost vibracijama, a također mogu biti i stres te pritisak na poslu.

Najčešći uzroci bolova u ramenu su:

  • smrznuto rame i osteortritis: stanje u kojem rame postaje bolno i ukočeno. Bez liječenja može potrajati i do 2-3 godine.
  • poremećaji rotatorne manšete: rotatorna manšeta je skupina mišića i tetiva koji okružuju i stabiliziraju rameni zglob i mogu biti jedan od najčešćih uzroka bolova u ramenu.
  • prenesena bol iz vrata (ozljeda, trauma): u nekim slučajevima uzrok problema je u nekom drugom području, osobito vratu, ali se osjeti bol u ramenu.
  • bolest zglobova (artritis): utječe i na niz drugih različitih zglobova kao i na rame npr. reumatoidni artritis.

Prognoza oporavka ovisi o uzroku. Bol ramena može trajati nekoliko tjedana, ali i više godina.

Prevent Split - Bol u ramenu

Smrznuto rame

Stanje u kojem rame postaje bolno i ukočeno. Pokreti se postupno smanjuju u svim smjerovima, ponekad je rame i potpuno “smrznuto”.

Koji su simptomi smrznutog ramena?

Tipični simptomi su bol, ukočenost i ograničenje u rasponu pokreta ramena, aktivno i pasivno. Glavni dijagnostički test je nemogućnost izvođenja pasivne vanjske rotacije.

Simptomi obično imaju tri faze:

I. faza – “zamrzavanje”, bolna faza. Obično traje 2-9 mjeseci. Prvi simptom je obično bol. Ukočenost i ograničenja u pokretu se postupno povećavaju. Bol se obično pogoršava noću i kada ležite na zahvaćenoj strani.

II. faza – “zamrznuta”, tvrda faza. Obično traje 4 -12 mjeseca. Bol se postupno smanjuje, ali krutost i ograničenje u pokretu ostaje i može postati još i gora. Zahvaćeni su svi pokreti ramena. Međutim, pokret koji je najviše zahvaćen je obično vanjska rotacija ruke.

III. faza – faza oporavka. Obično traje između jedne i tri godine. Bol i ukočenost se postepeno smanjuju i pokret se postupno vraća u normalu ili blizu normale.

Postoji velika varijacija u težini i trajanju simptoma. Bez terapije simptomi u prosjeku traju 2-3 godine. U nekim slučajevima traju puno manje od toga. Oba ramena mogu biti pogođena, ali najčešće je to ne-dominantno rame, odnosno lijevo rame kod dešnjaka.

Poremećaji rotatorne manšete

Što je rotatorna manšeta?

Skupina mišića koji su smješteni oko ramena zgloba. Rotatorna manšeta je tetivno-mišićna ovojnica koja obuhvaća rameni zglob. Pomaže da se stabilizira rameni zglob, odnosno glavu nadlaktične kosti u odnosu na lopaticu.

Što su poremećaji rotatorne manšete?

Ovo su vrlo česti poremećaji. Ponekad su uzrokovani ozljedom, kao što je pad na zahvaćenu ruku, ali se može pojaviti bez ikakvog očitog razloga.

Koji su simptomi?

Glavni simptomi su bol u i oko ramenog zgloba i bolni pokreti ramena. Ako je uzrokovana ozljedom, bol može doći iznenada. Bol je jača kada radimo pokrete iznad razine ramena. Bolovi mogu biti jači noću i utjecati na san. Povremeno možemo osjećati slabost u ramenu ili ruci kao i smanjenje pokreta u ramenu.

Postoji veliki broj različitih uzroka poremećaja rotatorne manšete. Najčešći problemi su:

  • Ruptura rotatorne manšete – rotatorna manšeta je vrlo osjetljiva na oštećenja. To može dovesti do malih i difuznih oštećenja ili u formi manje ili veće djelomične rupture koje su ne samo bolne već čine ramena slabima.
  • Subacromijalni sindrom sraza – također poznat kao tendinitis, tendonitis, bursitis. Pri podizanju ruke dolazi do kompresije tetiva rotatorne manšete.
  • Kalcificirajući tendinitis – poremećaj u kojem dolazi do nakupljanja kalcija u tetivama rotatorne manšete. To uzrokuje kemijske i fizičke iritacije. Može biti vrlo bolno. Uzrok nije poznat.

Pregleda koji je usmjeren na pregled mekih tkivnih struktura bolnog područja: živci, mišići, fascije, pogotovo duboke mišićne fascije.

Prenesena bol iz vrata (ozljeda, trauma)

To je stanje sa boli i napetosti u donjem dijelu vrata i područjem iznad lopatice (između vrata i ramena). Bol se često referira u rame i nadlakticu. Često je ograničena pokretljivost ramena i vrata sa zajedničkom boli gornjeg dijela leđa, vrata i ramena.

Postoji li lijek za bol u ramenu?

Novi i vrlo uspješan pristup liječenju boli u ramenu i drugih bolnih sindroma kao što su:išijas (križobolja), ukočen vrat, bol u peti (tzv. trn u peti), itd, primjenjuje liječnik Jadran Matutinović, dr.med. u Prevent Split, a sastoji se od sljedećih koraka:

  • Pregleda koji je usmjeren na pregled mekih tkivnih struktura bolnog područja: živci, mišići, fascije, pogotovo duboke mišićne fascije.
  • Nakon što se procjeni stanje i utvrdi temeljni uzrok bolnog segmenta, odredi se terapija kojom se odmah i započinje. Terapija se sastoji od kombiniranih blagih manualnih tehnika vezivnog tkiva, naročito fascija.
  • Ako se utvrdi i zahvaćenost živca započinje se sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu s kojom se poboljšava prokrvljenost živca i smanjuju bolnost i osjećaj trnjenja.

Danas su ovo najmodernije i najučinkovitije tehnike koje smanjuju broj dolazaka na terapiju. Već na prvom tretmanu se dobije na pokretljivosti i smanjenju boli.

Uz manualne tehnike dr. Jadran Matutinović, po potrebi, primjenjuje i nove tehnike akupunkture kojom se sterilne iglice ne apliciraju blizu mjesta boli. Akupunktura je općenito tretman izbora u slučajevima kronične boli u leđima i može igrati važnu ulogu u smanjenju ili uklanjanju kroničnih bolova u leđima. Skraćuje vrijeme oporavka i prevenira bolest u razvoju. Akupunktura također može smanjiti potrebu za lijekovima protiv bolova.

Kod bolnih stanja vrlo je važno medicinsko savjetovanje o liječenju i prevenciji te edukacija o vježbama koje se rade kod kuće između dolazaka na terapije.

Kod bolnih stanja vrlo je važno medicinsko savjetovanje o liječenju i prevenciji križobolje te edukacija o vježbama koje se rade kod kuće između dolazaka na terapije.

SVE POHVALE DOKTORU JADRANU.

Njegova bezbolna metoda “čupkanja” me očarala i dovela moje rame u stanje potpune pokretljivosti nakon samo dva tretmana.

Sinisa G

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top