Išijas (križobolja)

Pojam križobolje (išijas)

Označava osjećaj boli u mirovanju ili pri kretanju u donjem, slabinskom dijelu kralježnice. Može biti prisutna i iritacija živca sa širenjem boli niz nogu.

Išijas (križobolja) je jedan od najčešćih uzroka radne nesposobnosti (60-80% populacije povremeno boluje od išijasa). Uzroci išijasa (križobolje) mogu biti:

  • pretjerana naprezanja (mišićni uzrok)
  • degenerativne promjene kralježnice (ortopedski uzrok)
  • promjene u živčanom sustavu (neurološki uzrok)
  • poremećaj klizanja fascija (fascijalni uzrok)

Najnovija pozornost u medicinskim krugovima od 2007.godine posvećuje se liječenju fascije

Što je fascija?

Fascija je čvrsta sjajna žućkasta membrana koja se nalazi ispod kože i oblaže mišiće, skupine mišića, živce, krvne žile i sva druga tkiva. Fascija se proteže i oko kralježnice i ima veliku ulogu u njenoj stabilizaciji kao i u nastajanju bolnih sindroma svih vrsta. Za lakšu vizualizaciju – to je ona bijela kožica na fileu od piletine. Fascija igra važnu ulogu u svakom pokretu i svakoj ozljedi. Kada se zbog ozljeda, upala, neaktivnosti ili pretjerane aktivnosti, nepravilnog držanja, stvore priraslice u fascijama, ona je manje pokretna i mišići ne mogu pravilno međusobno klizati. Stvoreni su uvjeti za začarani krug koji vodi u kroničnu bol. Kronična križobolja (išijas) pogađa oko 10% stanovništva. To je jedan od najčešćih uzroka radne nesposobnosti. Bol u leđima predstavlja i veliki opće-socijalni problem; troškovi bolovanja, liječenja i rehabilitacije mogu biti vrlo visoki.

Postoji li lijek za išijas (kroničnu bol u leđima)?

Novi i vrlo uspješan pristup liječenju križobolja i drugih bolnih sindroma kao što su: bol u vratu, ukočen vrat, bol u peti (tzv. trn u peti), itd., primjenjuje liječnik Jadran Matutinović, dr.med. u Prevent Split, a sastoji se od sljedećih koraka:

  • Pregleda koji je usmjeren na pregled mekih tkivnih struktura bolnog područja: živci, mišići, fascije, pogotovo duboke mišićne fascije.
  • Nakon što se procjeni stanje i utvrdi temeljni uzrok bolnog segmenta, odredi se terapija kojom se odmah i započinje. Terapija se sastoji od kombiniranih blagih manualnih tehnika vezivnog tkiva, naročito fascija.
  • Ako se utvrdi i zahvaćenost živca započinje se sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu s kojom se poboljšava prokrvljenost živca i smanjuju bolnost i osjećaj trnjenja. Danas su ovo najmodernije i najučinkovitije tehnike koje smanjuju broj dolazaka na terapiju. Već na prvom tretmanu se dobije na pokretljivosti i smanjenju boli.
  • Uz manualne tehnike dr. Jadran Matutinović, po potrebi, primjenjuje i nove tehnike akupunkture kojom se sterilne iglice ne apliciraju blizu mjesta boli. Akupunktura je općenito tretman izbora u slučajevima kronične boli u leđima i može igrati važnu ulogu u smanjenju ili uklanjanju kroničnih bolova u leđima. Skraćuje vrijeme oporavka i prevenira bolest u razvoju. Akupunktura također može smanjiti potrebu za lijekovima protiv bolova. National Institutes of Health preporučuju akupunkturu kao razuman izbor za liječenje bolova u leđima.

Kod bolnih stanja vrlo je važno medicinsko savjetovanje o liječenju i prevenciji križobolje te edukacija o vježbama koje se rade kod kuće između dolazaka na terapije.

TEŠKU UPALU ISHIJASA RIJEŠIO MI JE U DVA TRETMANA...

Također je tretirao štitnjaču, nakon toga imam uredan nalaz TSH.

Bistra R

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top