Sindromi prenaprezanja

Sindromi prenaprezanja obuhvaćaju poremećaje koji uzrokuju bol u mišićima, zglobovima, tetivama, živcima i mekom tkivu. To su oštećenja mišića, tetiva i živaca koja se razvijaju postupno i uzrokovana su prekomjernom aktivnošću mišićno koštanog sustava, npr. teniski lakat.

Dvije vrste ozljeda: velike (makro) traume i male (mikro) traume mogu utjecati na naš lokomotorni sustav. Makrotrauma kao što je uganuće gležnja ili puknuće tetive proizlaze iz jednog traumatskog događaja. Mikrooštećenje lokomotornog sustava je rezultat serije ponovljenih mikrotrauma koje su toliko česte da ne dozvoljavaju tkivu da prođe kroz prirodni proces samocijeljenja. Ove mikro povrede mogu zahvatiti bilo koji element mišićno-koštanog sustava (mišić, hrskavicu, tetivu, kost, ligament,…).

Mikrotrauma ozljede predstavljaju male pukotine u tetivama te sitna krvarenja u vezivnom tkivu mišića koje nastaju uzastopnim, prekomjernim  korištenjem mišića, ligamenata i kostiju. 

Sindromi prenaprezanja tijekom vremena uzrokuju bolna stanja kao što su npr.:

  • problemi Ahilove tetive
  • Sindrom karpalnog kanala
  • Golferski lakat
  • Teniski lakat
  • Skakačko koljeno 

Razlikujemo tri vrste ozljeda koje uzrokuju sindrom prenaprezanja: ozljeda mišića, tetiva i živaca. Znakovi koji upozoravaju na prenaprezanje su bol kao najčešći simptom, a u nekim slučajevima može biti ukočenost zglobova, stezanje mišića, crvenilo i oteklina zahvaćenog područja. Također moguće je osjećati bockanje iglama, imati obamrlost, primijetiti promjenu boje kože kao pojačano znojenje ruku.

MOGU REĆI SAMO JEDNO OGROMNO HVALA...

Bolovi uzrokovani reumatoidnim artritisom skoro su pa nestali.

Vesna Bozanic

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top