Akupunktura (po potrebi)

Općenito o akupunkturi

Akupunktura je priznata od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 1979.g., a te iste godine je osnovano i Hrvatsko društvo za akupunkturu koje je započelo sa edukacijom liječnika, čiji je uvaženi član i dr.sc. Jadran Matutinović.

Akupunktura je jedna od najsigurnijih terapijskih metoda. Terapija akupunkturom je bezbolna zbog posebnog umetanja sterilnih iglica (kroz tubu).

Ključni učinci akupunkture:

  • analgetsko (podiže prag boli)
  • regulacijsko (uspostava ravnoteže, homeostatsko)
  • sedacijsko (smirivanje i opuštanje)
  • antialergijsko
  • protuupalno
  • poboljšava imunološki sustav
Prevent Split - akupunktura

Tehnike akupunkture

Postoje sljedeće tehnike akupunkture: sistemska, aurikularna, elektroakupunktura i laser akupunktura.

Medicinska akupunktura

Medicinska akupunktura postaje sve češći izbor u liječenju boli različitog porijekla. U Hrvatskoj je uvedena u bolnice kroz ambulantu za bol. Istraživanja pokazuju da akupunktura ublažava i uklanja bol, povećavajući pokretljivost kod mišićno-zglobnih bolesti i to za akutne i kronične bolne sindrome.

Bolni sindromi

Osim bolnih sindroma, akupunktura je terapijski vrlo uspješna i kod općih stanja i simptoma koji ukazuju da je određeni organski sustav kod čovjeka u neravnoteži: umor, iscrpljenost, razdražljivost, pospanost, ukočen vrat i gornji dio leđa, osjećaj težine iza očiju, glavobolje, migrene, nadutost, žgaravica, probavni problemi, bolne i nepravilne mjesečnice, problemi menopauze, sinusitisi, postoperativne boli, …

Neravnoteže kod čovjeka mogu se grupirati na: neravnotežu u imunosustavu (alergije, astma, reumatoidni artritis), hormonsku neravnotežu (PMS, nepravilna menstruacijska krvarenja, menopauza) te probavnu neravnotežu (žgaravica, nadutost, gastritis).

Kronični stres također djeluje na neravnotežu organizma kako funkcionalnim poremećajima tako i psihički, emotivno i fizički. Povećanje adrenalina i kortizola za posljedicu ima niz simptoma koji se razlikuju od osobe do osobe, kod nekoga izaziva nervozu, nesanicu, kod drugog lupanje srca, kod trećeg glavobolje, …

Stimulacija iglica potiče aktivnost prirodnih tjelesnih mehanizama. Reakcija tijela na iglice je djelotvoran tretman kod kronične boli. Bolesnici osjete ne samo smanjenje intenziteta boli već i bolju funkcionalnu sposobnost i poboljšanje kvalitete života. Doista se akupunktura pokazala kao uspješna tehnika u terapiji bolnih sindroma i u većem postotku dala bolje rezultate od konvecionalne terapije jer je akupunktura prirodna terapija bez nuspojava, koja uspješno otklanja opće simptome i poboljšava opće stanje organizma.

Obzirom na različite kliničke manifestacije stresa vrlo je važno da liječnik akupunkturolog donese dobru stručnu procjenu i plan za antistres program koji sadrži individualni pristup akupunkturološke terapije, fitoterapiju i promjene životnih navika, što je upravo ono što dr.sc. Jadran Matutinović i radi u svojoj ordinaciji pomažući svojim mnogobrojnim pacijentima. Simptomi stresa se trebaju prepoznati na vrijeme kako bi prevenirali i spriječili razvoj ozbiljnijih zdravstvenih problema.

IMATE PROBLEMA S BOLOVIMA U LEĐIMA, KOLJENU, TABANU...

Otklonio mi je sve bolove u tabanu (živci) te koljenu (koristeći i akupunkturu).

Ivica D

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top