Alergija

Općenito o alergiji

U alergijske bolesti ubrajamo alergijske bolesti dišnog sustava (alergijski rinitis i astma), alergijski konjuktivitis, alergijske bolesti kože, alergiju na hranu i alergijske bolesti probavnog sustava, alergijske reakcije na lijekove i cjepiva i na ubode kukaca.

Uzroci alergije

Stvari na koje su ljudi najčešće alergični uključuju pelud drveća i trava, grinje i kućna prašina, životinje, osobito kućni ljubimci, kao što su mačke i psi, otrov kukaca, ubod pčela i osa, lijekovi npr. penicilin, namirnice kao što su orašasti plodovi i jaja, kemikalije poput lateksa.

U proljeće cvijeta drveće, cvijeće, korov i trava otpuštajući pelud koja se vjetrom širi kroz zrak. Ova prirodna pojava može izazvati alergijsku reakciju, poznatu kao peludna groznica (alergijski rinitis). Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice. Simptomi su kihanje, svrbež u nosu i očima, curenje iz nosa. U organizmu se oslobađa veća količina tvari koje potiču upalnu reakciju što dovodi do oštećenja okolnog tkiva. Najčešće posljedice su kihanje, osjećaj svrbeži nosa, oka ili ždrijela, pojačana sekrecija iz nosa ili u ždrijelo, otežano disanje kroz nos, oslabljen osjet mirisa, glavobolje, crvenilo oka te osjećaj umora i malaksalosti.

Simptomi su znakovi pretjerane reakcije imunološkog sustava. U slučaju alergije, stvari koje su inače bezopasne, kao što je pelud, predstavljaju prijetnju. Alergeni zapravo nisu problem. Problem je tjelesna reakcija na alergene.

Handsome hipster blowing his nose on a summers day

Postoji li lijek za alergiju?

Medicinska akupunktura koju koristi dr.sc. Jadran Matutinović u PREVENT Split je siguran, prirodan i učinkovit izbor za liječenje alergija.

Najbolji način za kontrolu alergije je balansiranje imunološkog sustava. Liječenje pomoću akupunkture može znatno smanjiti alergijske reakcije ili u nekim slučajevima povećati toleranciju na alergene (uzročnike simptoma).

Kod liječenja sezonske alergije koristi se pristup u dvije faze:

  1. tijekom peludne sezone fokus će biti na liječenju akutnih simptoma.
  2. u prevenciji nakon peludne sezone ili kada su simptomi bitno smanjeni.

Nakon početne terapije daljnji tretmani pružaju se prema potrebi. Ako patite od alergija razmislite o medicinskoj akupunkturi dr.sc Jadrana Matutinovića kao prirodnoj terapiji bez nuspojava kako u akutnoj fazi tako i u prevenciji.

MOGU REĆI SAMO JEDNO OGROMNO HVALA...

Dr. Matutinović je čovjek kojem jednostavno morate vjerovati, jer vam se tegobe smanje ili nestanu dok ste još kod njega na “stolu”. 

Vesna Bozanic

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top