Bol Ahilove tetive

Ahilova tetiva je najsnažnija tetiva u ljudskom tijelu i hvata se sa stražnje strane petne kosti. Potezanjem  Ahilove tetive, mišići stražnjeg dijela potkoljenice pomiču stopalo. Bol se obično javlja iza pete na mjestu gdje se Ahilova tetiva spaja sa petnom kosti. Jača je na početku vježbanja i nakon toga se smanjuje. Uz bol glavni simptom je i zadebljanje tetive. Simptomi se pogoršavaju bilo kojom aktivnošću kojom se napreže tetiva. Često se bol ne javlja prilikom napora već sljedeći dan kada se javlja i tvrdoća tetive.

Bol Ahilove tetive – uzroci

Dva najčešća uzroka boli Ahilove tetive su tendinitis i tendinoza Ahilove tetive.

Tendinitis Ahilove tetive je akutna, upalna ozljeda Ahilove tetive koja najčešće pogađa sportaše, osobito trkače, ili ljude koji se bave sportom koji zahtijeva puno pokretanja i zaustavljanja, kao što je tenis.

Simptom ove ozljede je bol koja se pogoršava s aktivnošću. Mjesto boli može varirati – može se osjetiti u  donjem dijelu stražnje potkoljenice duž tetive, ili niže u blizini pete kosti.

Uz bol, može doći do blage otekline Ahilove tetive, kao i jutarnje ukočenosti u peti  koja se ublažava tijekom dana.

Tendinoza Ahilove tetive spada u sindrome prenaprezanja. Za razliku od tendinitisa, koji opisuje akutno upaljenu tetivu, Ahilova tendonoza opisuje kroničnu, degeneriranu tetivu koja je rezultat netretiranog tendinitisa. Dolazi do propadanja vlakana koja čine tetivu. Ovo pogoršanje uzrokuje ne samo bol, nego i stvaranje ožiljnog tkiva, što može dovesti do trajnog zadebljanja tetive. Poneki bolesnici se žale na osjećaj škripanja u tetivi.

 

Postoji li lijek za bol u Ahilovoj tetivi?

Novi i vrlo uspješan pristup liječenju boli u Ahilovoj tetivi i drugih bolnih sindroma kao što su: išijas (križobolja), bol u peti (tzv. trn u peti), itd., primjenjuje liječnik Jadran Matutinović, dr.med. u Prevent Split, a sastoji se od sljedećih koraka:

  • Pregleda koji je usmjeren na pregled mekih tkivnih struktura bolnog područja: živci, mišići, fascije, pogotovo duboke mišićne fascije.
  • Nakon što se procjeni stanje i utvrdi temeljni uzrok bolnog segmenta, odredi se terapija kojom se odmah i započinje. Terapija se sastoji od kombiniranih blagih manualnih tehnika vezivnog tkiva, naročito fascija.
  • Ako se utvrdi i zahvaćenost živca započinje se sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu s kojom se poboljšava prokrvljenost živca i smanjuju bolnost i osjećaj trnjenja. Danas su ovo najmodernije i najučinkovitije tehnike koje smanjuju broj dolazaka na terapiju. Već na prvom tretmanu se dobije na pokretljivosti i smanjenju boli.
  • Uz manualne tehnike dr. Jadran Matutinović, po potrebi, primjenjuje i nove tehnike akupunkture kojom se sterilne iglice ne apliciraju blizu mjesta boli.

Kod bolnih stanja vrlo je važno medicinsko savjetovanje o liječenju i prevenciji boli u Ahilovoj tetivi te edukacija o vježbama koje se rade kod kuće između dolazaka na terapije.

RIJEŠILA SAM U KRATKO VRIJEME BOLOVE U LEĐIMA, NOZI I KUKU...

Riješila sam u kratko vrijeme bolove u leđima, nozi i kuku. Hvala Jadrane, probajte ljudi, odlično je!

Nina Drezga

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top