Menopauza

Općenito o menopauzi

Menopauza je prirodni biološki proces. Definira se kao odsutnost menstruacije u periodu od 12 mjeseci. To je vrijeme u životu žene kada funkcija jajnika prestaje. Proces menopauze ne događa se preko noći, nego je to postupan proces. Simptomi menopauze mogu početi mjesecima ili čak godinama prije zadnje menstruacije i trajati oko četiri godine nakon posljednjeg razdoblja, iako ih neke žene doživljavaju mnogo duže. Ovo tzv. perimenopauzalno prijelazno razdoblje je drugačije iskustvo za svaku ženu.

Prevent - Split - Menopauza

Godinama prije i u menopauzi (perimenopauza), možda će žena doživjeti ove znakove i simptome. Ono što primijeti na prvom mjestu je da ciklusi više nisu redoviti. Mogu biti kraći ili duži. Možda će krvariti manje nego obično ili više. To su sve normalne promjene. Valunzi, noćno znojenje, problemi sa spavanjem, promjene raspoloženja, debljanje i usporeni metabolizam, stanjivanje kose i suha koža. Za žene koje prolaze proces menopauze, valunzi i noćno preznojavanje mogu biti najneugodniji simptomi.

Valunzi

Mnoge žene imaju valunge, koji mogu trajati i nekoliko godina nakon menopauze. Povezuje se sa promjenom razine estrogena. Valunga je periodičan simptom, nagli osjećaj topline u gornjem dijelu tijela ili u cijelom tijelu. Lice i vrat se zacrvene. Crvene mrlje mogu se pojaviti na prsima, leđima i rukama. Može slijediti jako znojenje i hladna drhtavica. Tijekom valunga raste koncentracija adrenalina koja ima za posljedicu lupanje srca i ubrzan puls. Nakon 30 sekundi opada koncentracija adrenalina i dolazi do širenja krvnih žila i povećanja tjelesne temperature. Valunzi mogu biti vrlo blagi ili dovoljno jaki da probude iz sna (tzv. noćno znojenje). Većina valunga traje između 30 sekundi i 10 minuta.

Neke žene imaju problema s nesanicom i kvalitetom noćnog sna. Nesanica je povezana sa nedostatkom estrogena. Estrogeni imaju utjecaj na proizvodnju hormona sreće (serotonina) pa je moguća depresija, anksioznost, gubitak koncentracije i razdražljivost. Možda se ne može zaspati lako ili se probudi prerano. Noćno znojenje može probuditi te se mogući problemi s ponovnim uspavljivanjem, ako se buđenje dogodi tijekom noći.

Postoji li lijek za ublažavanje simptoma menopauze?

Medicinska akupunktura koju koristi dr.sc. Jadran Matutinović u PREVENT Split je siguran, prirodan i učinkovit izbor za ublažavanje posljedica menopauze.

Medicinska akupunktura koju primjenjuje dr.sc. Jadran Matutinović je nježna, prirodna i učinkovita terapija simptoma menopauze. Stimuliranje živaca koji se nalaze u mišićima i drugim tkivima dovodi do oslobađanja endorfina, serotonina i drugih umirujućih čimbenika.

Medicinska akupunktura uravnotežuje hormone i simptome menopauze, smanjuje učestalost i intenzitet navale vrućine i noću i danju, regulira promjene raspoloženja i razdražljivost, potiče opuštanje i smanjenje napetosti, a omogućuje i bolje spavanje. To će poboljšati kvalitetu života i potaknuti žene da pozitivno gledaju na promjene zbog menopauze koje se događaju u njihovom životu.

DANAS SAM PREHODALA CIJELO POSLIJEPODNE...

Do njegovog tretmana sam uspijevala savladati samo 200-300 m bez odmora.

Manuela Vracar

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top