Teniski lakat

Teniski lakat je vrlo često stanje koje pogađa uglavnom pacijente srednjih godina. To je bolno stanje koje se događa kada su tetive u laktu preopterećene, obično ponavljajućim pokretima zgloba i ruke.

Bol se nalazi s vanjske strane lakta. Ponavljani pokreti i stres mogu rezultirati nizom sitnih mikroruptura u tetivama podlaktice. Teniski lakat nije jednostavno “upala” tih tetiva već se smatra da je problem degenerativni proces kao rezultat ponavljajuće uporabe. Taj se proces događa kada mikroozljede nisu potpuno zacijeljene unutar tetive.

Što je sindrom teniskog lakta?

Simptomi uključuju bol i osjetljivost u području gdje se tetiva veže za kost.  Čak i podizanje šalice kave može izazvati bol. U teškim slučajevima može doći do lokalnog oticanja. Bol se također može širiti u nadlakticu i u rame i može je uzrokovati  bilo koja aktivnost kao što je hvatanje ili podizanje predmeta. Također je prisutna i jutarnja ukočenost lakta sa upornim bolovima. Teniski lakat je često kroničan problem, a oporavak traje mjesecima.

Postoji li lijek za sindrom teniskog lakta?

Novi i vrlo uspješan pristup liječenju boli teniskog lakta i drugih bolnih sindroma kao što su: išijas (križobolja), bol u peti (tzv. trn u peti), itd., primjenjuje liječnik Jadran Matutinović, dr.med. u Prevent Split, a sastoji se od sljedećih koraka:

  • Pregleda koji je usmjeren na pregled mekih tkivnih struktura bolnog područja: živci, mišići, fascije, pogotovo duboke mišićne fascije.
  • Nakon što se procjeni stanje i utvrdi temeljni uzrok bolnog segmenta, odredi se terapija kojom se odmah i započinje. Terapija se sastoji od kombiniranih blagih manualnih tehnika vezivnog tkiva, naročito fascija.
  • Ako se utvrdi i zahvaćenost živca započinje se sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu s kojom se poboljšava prokrvljenost živca i smanjuju bolnost i osjećaj trnjenja. Danas su ovo najmodernije i najučinkovitije tehnike koje smanjuju broj dolazaka na terapiju. Već na prvom tretmanu se dobije na pokretljivosti i smanjenju boli.
  • Uz manualne tehnike dr. Jadran Matutinović, po potrebi, primjenjuje i nove tehnike akupunkture kojom se sterilne iglice ne apliciraju blizu mjesta boli.

Kod bolnih stanja vrlo je važno medicinsko savjetovanje o liječenju i prevenciji boli u sindromu teniskog lakta te edukacija o vježbama koje se rade kod kuće između dolazaka na terapije

IMATE PROBLEMA S BOLOVIMA U LEĐIMA, KOLJENU, TABANU...

Mojoj supruzi je riješio probleme s trncima u rukama i prstima te trn u peti.

Ivica Delić

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top