Karpalni kanal

Što je karpalni kanal/tunel?

Karpalni kanal/tunel je uski prolaz u ručnom zglobu. U karpalnom kanalu/tunelu ima malo kapaciteta za “rastezanje” ili povećanje veličine. Živac prolazi kroz karpalni kanal/tunel na zapešću i ulazi u šaku. 

Što je sindrom karpalnog kanala/tunela?

Sindrom karpalnog kanala je stanje koje uzrokuje bol, ukočenost i trnce u šaci i ruci. Ovo stanje se javlja kada se jedan od glavnih živaca u ruci stisne ili komprimira dok putuje kroz zapešće i to najčešće kada se tunel/kanal suzi ili kada tkiva koja okružuju tetive nabreknu, što stvara pritisak na središnji živac.

Ovaj sindrom često se javlja kod pacijenata koji puno vremena provode radeći na računalima pa se poremećaj zove i „bolest računala“. Uslijed ponavljajućih pokreta i savijanja šake dolazi do povećanog trenja i pritiska na živac.

Sindromi karpalnog kanala/tunela

Smetnje osjeta na području živca (prva tri prsta šake) su prvi simptomi na koje se pacijenti žale. Živac također kontrolira mišiće oko baze palca tako da vremenom predmeti počnu ispadati iz ruke. Postepeno se počinje javljati i bol u šaci koja se može širiti i na cijelu ruku. Najneugodniji simptom je noćna obamrlost šake koja budi pacijenta. U početku se može povući nakon pomicanja ruke, a vremenom ni protresanje rukom ne pomaže.

Ako se nastavi pritisak na središnji živac, to može dovesti do oštećenja živaca i pogoršanja simptoma. Nažalost, kod većine pacijenata sindrom karpalnog kanala/tunela se s vremenom pogoršava.

Postoji li lijek za bol u sindromu karpalnog kanala?

Novi i vrlo uspješan pristup liječenju boli u sindromu karpalnog kanala i drugih bolnih sindroma kao što su: išijas (križobolja), bol u peti (tzv. trn u peti), itd., primjenjuje liječnik Jadran Matutinović, dr.med. u Prevent Split, a sastoji se od sljedećih koraka:

  • Pregleda koji je usmjeren na pregled mekih tkivnih struktura bolnog područja: živci, mišići, fascije, pogotovo duboke mišićne fascije.
  • Nakon što se procjeni stanje i utvrdi temeljni uzrok bolnog segmenta, odredi se terapija kojom se odmah i započinje. Terapija se sastoji od kombiniranih blagih manualnih tehnika vezivnog tkiva, naročito fascija.
  • Ako se utvrdi i zahvaćenost živca započinje se sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu s kojom se poboljšava prokrvljenost živca i smanjuju bolnost i osjećaj trnjenja. Danas su ovo najmodernije i najučinkovitije tehnike koje smanjuju broj dolazaka na terapiju. Već na prvom tretmanu se dobije na pokretljivosti i smanjenju boli.
  • Uz manualne tehnike dr. Jadran Matutinović, po potrebi, primjenjuje i nove tehnike akupunkture kojom se sterilne iglice ne apliciraju blizu mjesta boli.

Kod bolnih stanja vrlo je važno medicinsko savjetovanje o liječenju i prevenciji boli u sindromu karpalnog kanala te edukacija o vježbama koje se rade kod kuće između dolazaka na terapije.

TEŠKU UPALU ISHIJASA RIJEŠIO MI JE U DVA TRETMANA...

Također je tretirao štitnjaču, nakon toga imam uredan nalaz TSH.

Bistra Ricov

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top