Bol u peti (trn u peti)

Najčešći uzroci boli u peti

Plantarni fascitis: bol koja se pojavljuje ispod pete poznata je kao plantarni fascitis. To je najčešći uzrok boli u peti, a javlja se kada je plantarna fascija preopterećena, tj, kod sindroma prenaprezanja. To uzrokuje mikro oštećenja u vlaknima fascije. Plantarna fascija je snažna traka vezivnog tkiva koja se proteže ispod luka stopala od donje strane pete do prednjeg dijela stopala. Njena funkcija je da pruža napetost i podržava svod stopala. Bol je najjača ujutro nakon ustajanja i sa prvim koracima da bi se tijekom dana bol smanjila. Bol se povećava nakon dugotrajnog stajanja ili hodanja.

Može se javiti kod bilo koga, ali osobito često se javlja kod sportaša u fazama intenzivnog treninga.

Trn u peti: predstavlja abnormalan rast kosti na području gdje se plantarna fascija veže na petnu kost. Pojavljuje se kada se nakuplja kalcij na donjoj strani petne kosti. Najčešći uzrok je  dugotrajno naprezanje plantarne fascije i mišića stopala, osobito kod sportaša i to najčešće kod atletičara.
Glavni simptom je pojava jake boli u donjem dijelu pete ujutro nakon ustajanja i oslanjanja na petu. Fizička aktivnost pojačava bol.

Postoji li lijek za bol u peti?

Novi i vrlo uspješan pristup liječenju boli u peti i drugih bolnih sindroma kao što su: išijas (križobolja), bol u vratu itd., primjenjuje liječnik Jadran Matutinović, dr.med. u Prevent Split, a sastoji se od sljedećih koraka:

  • Pregleda koji je usmjeren na pregled mekih tkivnih struktura bolnog područja: živci, mišići, fascije, pogotovo duboke mišićne fascije.
  • Nakon što se procjeni stanje i utvrdi temeljni uzrok bolnog segmenta, odredi se terapija kojom se odmah i započinje. Terapija se sastoji od kombiniranih blagih manualnih tehnika vezivnog tkiva, naročito fascija.
  • Ako se utvrdi i zahvaćenost živca započinje se sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu s kojom se poboljšava prokrvljenost živca i smanjuju bolnost i osjećaj trnjenja. Danas su ovo najmodernije i najučinkovitije tehnike koje smanjuju broj dolazaka na terapiju. Već na prvom tretmanu se dobije na pokretljivosti i smanjenju boli.
  • Uz manualne tehnike dr. Jadran Matutinović, po potrebi, primjenjuje i nove tehnike akupunkture kojom se sterilne iglice ne apliciraju blizu mjesta boli.

Kod bolnih stanja vrlo je važno medicinsko savjetovanje o liječenju i prevenciji boli u peti te edukacija o vježbama koje se rade kod kuće između dolazaka na terapije.

IMATE PROBLEMA S BOLOVIMA U LEĐIMA, KOLJENU, TABANU...

Otklonio mi je bolove u tabanu (živci) te koljenu, pomogao mome sinu nakon operacije slijepog crijeva, a mojoj supruzi je riješio probleme s trncima u rukama i prstima te trn u peti.

Ivica D

Pošaljite upit

Ako trebate otklanjanje boli i vraćanje pokreta, možete se obratiti s potpunim povjerenjem dr.med. Jadranu Matutinoviću koji koristi najsuvremenije svjetske tehnike liječenja fascije u kombinaciji sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu te, po potrebi, primjeni nove tehnike akupunkture. 

Kontakt

Telefon
+385 (0) 99 408 2245
Adresa

Ulica Jurja Šižgorića 20, 21000 Split

Email

RADNO VRIJEME
PON-PET
10:00 – 14:00 
16:00 – 20:00

Scroll to Top