Zdravom fascijom protiv neugodnih vrtoglavica

Nagli osjećaj neobične mučnine koji traje i do nekoliko dana, osjećaj umornih očiju, teških ramena i nespretnog hoda. Sve su to znakovi da vas muči vertigo ili poznatije vrtoglavica.

S vrtoglavicama se susreće velik broj ljudi, a najčešće zahvaća žensku populaciju poslije 40-e godine života. S obzirom na moderan način života ta se dob počela smanjivati, pa se nerijetko događa da s navedenim problemom dolaze i puno mlađi pacijenti.

Jedni od prvih simptoma su neobjašnjive vrtoglavice i blagi osjećaj mučnine te pritisak u glavi.

Autonomni živčani sustav, živčani sustav kao takav, ​​arterijski sustav, limfno-venski sustav koji pomaže odvoditi krv iz glave i vrata natrag u srce, mišićno-koštani sustav – posebno ligamenti kralježnice – sve su to sustavi koji mogu utjecati na činjenicu muči li vas ili ne vertigo.

Nosač svakog od ovih sustava, kao odgovor na ozljede ili čak i pretpostavljenu prijetnju, je vaša fascija. U trenutku u kojem dođe do slijepljenosti ili grčenja fascije, dolazi do ograničenja u pokretljivosti i manje učinkovitom protoku krvi. Napetost i oteklina tkiva mogu povući ili stisnuti lokalne živce, arterije ili vene, pa uzrokuju simptome poput vrtoglavice i problema s ravnotežom. Neki simptomi mogu potrajati neko vrijeme nakon što se aktiviraju ovi refleksni grčevi.

Dr. Jadran Matutinović na prvom pregledu provjerit će povezanost vaše fascije s vašom vrtoglavicom i provesti manualnu terapiju fascije. Riječ je o nježnoj metodi u kojoj se zahvaćeno tkivo manualno tretira dok se potpuno ne opusti i tako se oslobodi zaštitni grč i obnovi normalna funkcija. Minimalan broj terapija koji se primjenjuje za vertigo ili vrtoglavice je tri tretmana, a dr. Matutinović zadat će vam vježbe kojima si možete pomoći i kod kuće.

Vertigo nije nimalo bezopasno stanje i ako ga se ne tretira na vrijeme može dovesti do puno težih kroničnih stanja, a jedno od njih je i depresija.

Prevenirati na vrijeme znači brinuti o vlastitom zdravlju.

 

Scroll to Top