Zdrava fascija znači život bez boli

Kad biste mogli zaviriti ispod epiderme, prvo biste vidjeli fasciju – neuredno, bijelo, elastično tkivo izrađeno od kolagenskih vlakana, slično materijalu koji čini vaše ligamente i tetive. Mrežasta supstanca isprepliće se kroz i oko vaše muskulature i kostiju, podupire vaše organe i omata cijelu vašu unutarnju strukturu poput druge kože.

Udžbenici iz anatomije govore nam da se mišićno-koštani sustav sastoji od tisuća dijelova: par stotina kostiju koje drži više od 600 mišića i brojni ligamenti i tetive. Ali stručnjaci sada tvrde da su te podjele u velikoj mjeri umjetne, ne stvara ih priroda već anatomija.

S druge strane – fascija povezuje čitav mišićni sustav, ne samo mišić s kostima, već mišić s mišićem, zajedno sa svim strukturama u tijelu, poput organa, ligamenata i tetiva. Bez obzira vježbate li ili liječite neko bolno stanje, fascija je ključna stvar na koju trebate obratiti pažnju.”

Nemate 600-injak samostalnih mišića, kako su nas uvijek učili već imate jedan mišić u 600 fascijalnih džepova: jedan um, jedan mišić, jedna fascijalna mreža. Sve je u našem tijelu povezano.

Fascijalna mreža osjetljiva je, dinamična i izvanredno prilagodljiva. U vašoj fasciji ima 10 puta više živčanih završetaka nego u vašim mišićima što ju čini daleko osjetljivijom na bol i osjet od vaših mišića. Većina sportskih ozljeda zapravo su ozljede fascijalnih struktura, a ne mišićnog tkiva.

Kažemo da se mišići vežu za kosti, a fascija koja prolazi preko i oko vaših mišića organizira to tkivo u savršeni stroj.

Bolna fascija – bolni mišići, bolne kosti i vaš stroj jednostavno ne može dobro funkcionirati.

Na primjer, kada izvodite vježbe za  biceps, fascija mišića bicepsa se skraćuje, povlačeći tetive i približavajući ruku ramenu. A kad napravite brzi, atletski pokret – na primjer, polaganje u košarci – to je ubrzano elastično djelovanje fascije na nogama koje silu mišića koji se skupljaju prenose na pod i lansira vas s tvrdog drveta .

A ozljede, čak i lakše, često rezultiraju miofascijalnim “zadebljanjima” na mišićima koje mogu ograničiti kretanje, što dovodi do kompenzacije u hodu i kretanju. Mogli biste ih osjećati dugo  nakon što ozljeda sama zacijeli.

Ozlijeđena ili loše prilagođena fascija može početi djelovati poput ljepila, vežući se za mišiće, ostale fascije, čak i vaše ligamente. Vaša životna povijest – navike vježbanja, ozljede, uobičajeni položaji sjedenja i spavanja – sve to utječe na zdravlje vaše fascije.

Fascija je “ljepilo koje sve povezuje”, a kvaliteta tog ljepila može pomoći u podršci mobilnosti i neograničenom kretanju – ili nas može zaglaviti u ograničenim, neugodnim ili bolnim obrascima.

Ozljede ili godine lošeg držanja tijela i loših obrazaca kretanja mogu stvoriti efekt snježne grude koji utječe ne samo na izvorni ograničeni zglob ili tkivo već i na zglobove i tkiva iznad i ispod izvornog područja. Rad na pokretljivosti mišića i zglobova može pomoći u „odljepljivanju“ fascije i održavanju normalne fascijalne pokretljivosti.

Prevent Centar upravo vam može pomoći u otklanjanju bolnih stanja i vraćanju pokreta kroz manualnu terapiju fascije ili kombinaciju s medicinskom akupunkturom.

Medicinska akupunktura primjenjuje se kako bi pospješila terapiju i kako bi rezultati bili vidljiviji u tek nekoliko tretmana. Manualna terapija fascije još uvijek nije dovoljno prepoznata, ali je sve više prepoznaju naši pacijenti kojima obnavljamo pokret nakon dugotrajnih i teških bolnih stanja ili operacija.

Obratite nam se s povjerenjem!

Scroll to Top