Fascija – od potpunog marginalca do super junaka

Fascija je prešla put od toga da je nitko ne poznaje do toga da je pravi super junak svakog organizma. Fascija je trenutni biološki fenomen koji dobiva pažnju doktora, medicinskih stručnjaka, sportaša, alternativnih liječnika i sada, napokon, istraživača.

Fascia je najprodornija, ali možda najmanje razumljiva mreža ljudskog tijela.

Donedavno smo znali da se tijelo sastoji od, doslovno, kože, mišića i kostiju, koji su podržavali unutarnje organske sustave i tekućine koji čine preko 60% našeg tijela. Nešto je, međutim, nedostajalo, jer što to sve drži na mjestu? Koža? Ne. Koža je dio imunološkog sustava i ne daje strukturnu potporu. I, što sprječava svu tu vodu i tekućinu u nama da se ne skupi oko naših gležnjeva?

Među brojnim crtežima ljudske anatomije, prije 500 godina, Leonardo DaVinci u jednom je komadu svojedobno prikazao fasciju. Ova nevjerojatna slika dolazi godinama prije stvarnog otkrića moderne medicine.

Thomas W. Meyers, iz Anatomy Train, kaže: “Pojedinačni mišići koji djeluju na kosti preko zglobova jednostavno ne objašnjavaju na odgovarajući način ljudsku stabilnost i kretanje.”

Odgovor leži u fasciji. U stvari, fascija bi mogla biti odgovor na mnoga pitanja o strukturi, pokretu, stabilnosti, boli i zacjeljivanju.

Fascia je mreža vezivnog tkiva formirana u zavojima koja omotava sve unutarnje dijelove tijela od glave do pete i spaja ih sve zajedno. Omogućuje mišićima da se slobodno kreću zajedno s drugim strukturama i smanjuje trenje. Može se naći odmah ispod kože, oko mišića, skupina mišića, kostiju, živaca, krvnih žila, organa i stanica. Fascija je posvuda.

Napetost mišića ili napetost fascije?

Kao kosti, pojasevi se sastoje uglavnom od kolagena koji im daje žilavu, ali fleksibilnu teksturu. Fascijalni sustav održava ravnotežu napetosti i elastičnosti što omogućava nesmetano kretanje svake mišićne skupine, pritom zadržavajući sve na svom mjestu. Ako je fascija ograničena, tada je ograničena i kontrakcija mišića.

Ograničenje je mjesto gdje se mogu dogoditi bol i ozljede, ali ograničenje može poteći ili iz mišića ili iz fascije, a možda i u nekom drugom dijelu tijela. Čvrsta fascija je svako malo bolna i restriktivna poput zategnutog mišića. To je cilj miofascijalnog oslobađanja: vratiti prirodnu elastičnost tijesnim i očvrsnutim fascijama.

Zašto nas rame počinje boljeti nakon što nas muči bolan gležanj ili bilo koji od niza scenarija gdje stres s jednog područja izaziva napetost u drugom dijelu tijela. Tijelo se može sastojati od različitih dijelova, ali svi su povezani kroz taj tajanstveni organski splet fascije.

I poput rukavica, fascija ima dovoljno tvari za održavanje oblika, ali nedovoljno za podupiranje težine. To ilustrira kako uvjeti kretanja i strukture, poput lošeg držanja, utječu na fasciju, uzrokujući bol i nestabilno kretanje.

Kad bismo stavili debelu, kožnu vozačku rukavicu i postavili je tako da stoji u početku će zadržati oblik. Postupno, međutim, jer ne sadrži dovoljno vlastite tvari, počela bi se savijati, savijati, tonuti…

Svi dijelovi djeluju pojedinačno, ali nikada sami.

Svaki organ i sustav u tijelu ima zadaću koji samo on može obavljati; međutim, ništa od toga se ne događa bez rada tijela kao cjeline, funkcionalne jedinice. Ne možemo učinkovito liječiti poremećene organe, sustav ili čak mišiće bez utjecaja na cijelu jedinicu. Dakle, odgovor je tretiranje jedinice ljudskog tijela kao cjeline. Priroda fascije to potvrđuje.

Iznad svega, razumijevanje fascija pomaže nam razumjeti izvanrednu snagu manualne terapije

Budući da je fascija trodimenzionalna – ne samo da se kreće oko mišića, već i kroz njih.

Fascija nije odgovor na sve, ali mijenja način na koji klinički, sportsko, pojedinačno i holistički tretiramo tijelo.

 

Scroll to Top