Dr. Jadran Matutinović: Nova tehnika liječenja bolova u vratu i leđima počiva na terapiji fascije

Terapijske metode liječenja bolova u splitskoj ordinaciji dr. Jadrana Matutinovića temelje se na terapiji fascije, koja se u svijetu sve više proučava kao novi organ.

Koliko znamo ili ne znamo o ljudskome tijelu vječita su pitanja koja muče ne samo nas laike već i ljude iz struke. Tako ni dr. Jadran Matutinović nije odolio želji za istraživanjem te nekim novim spoznajama koje danas primjenjuje u svom svakodnevnom radu.

Dr. med. Jadran Matutinović, liječnik opće medicine, certificirani akupunkturolog i član Hrvatskog društva za akupunkturu pri Hrvatskoj liječničkoj komori osnivač je Centra Prevent u Splitu. Nakon stručnog usavršavanja po Europi počinje primjenjivati najsuvremenije svjetske tehnike za otklanjanje boli i vraćanje pokreta.

Krilatica vašeg centra je ‘Otklanjamo bol, vraćamo pokret’. Što vas je potaknulo da se posvetite boli te liječenju bolnih stanja?

– Velik je broj pacijenata koji imaju probleme bolnih sindroma. Dijagnostika je tu prva stepenica, a ako nakon dijagnostike pacijent nije u kategoriji za operaciju, onda mu preostaje klasična fizikalna terapija. Često sam se susretao sa situacijom da pacijentu bolno stanje ostane i nakon dobre dijagnostike i nakon puno tretmana fizikalne medicine.

To me ponukalo da raznim edukacijama u Europi steknem nova znanja i najmodernije vještine potrebne za uspješno liječenje bolnih sindroma. Te su me edukacije dodatno oplemenile i usmjerile na vlastiti put u medicini, a to je otvaranje Centra Prevent u kojem će svaki pacijent na jednom mjestu dobiti najnovije  svjetske metode učinkovite terapije bolnih sindroma, kao i edukaciju kako se nositi i što činiti i kad izađete iz Centra Prevent.

U Centru Prevent pacijenti su prepoznali mogućnost brzog i učinkovitog otklanjanja bolnih sindroma kao što su križobolja, bolovi u vratu, ramenima… Koja još stanja uspješno liječite?
– Da, tako je, liječimo križobolju (išijas), bolan vrat (cervikocefalni i cervikobrahijani sindrom), bolan i ukočen rameni obruč, teniski lakat, bolne pete (trn u peti), sindrom karpalnog kanala… No, jednako uspješno je i liječenje mnogih općih stanja zbog kojih je poremećena funkcionalnost organizma. Uspješno liječim simptome menopauze, stresa i posljedice stresa, kao što je npr. tenzijska glavobolja.

Mnogo je spomenutih bolnih stanja zapravo povezano s onim što se u stručnom jeziku naziva fascija. Možete li pojasniti o čemu se radi?
– Fascija je vezivno tkivo tijela. To je sustav od glave do pete, iznutra prema van, sveobuhvatan i isprepleten. Možda ste ga imali priliku vidjeti na brojnim anatomskim prikazima ljudskog organizma, a riječ je o gusto isprepletenoj mreži elastičnih vlakana. Fascija pruža okvir koji pomaže i štiti pojedinačne skupine mišića, organe i cijelo tijelo kao jedinicu.

U medicini se o fasciji uči isključivo kao opni mišića koja ima potpornu funkciju. U svijetu se ona istražuje, pogotovo njena funkcija. Sve više se o njoj govori kao o novom organu. Od 2007. godine sve je više prisutna na kongresima. Budući da je površno shvaćena, često se previđa njezina važnost za naše zdravstvene ciljeve.

Kako se promjene na fasciji odražavaju na tijelu, odnosno na pojavu bolnih stanja?
– Sve je više mladih osoba, pa i djece, koja imaju dugotrajna bolna stanja, najčešće zbog nepravilnosti izvođenja pokreta u sportu, plesu ili rekreaciji. Uz njih velik je broj i radne populacije koji u svom poslu radi ponavljajuće pokrete dugo vremena, a i poznata je činjenica kako se i sve manje krećemo. Prvo što reagira kod takvih stanja je fascija. Ona treba biti elastična, pokretna, no kod takvih stanja ona se pretvara u zategnutu, zadebljanu i slabo pokretnu. Nastaju problemi s ograničenjem pokreta što dovodi do bolnih stanja leđa, vrata, ramena… 

S obzirom na razgranatost i sveobuhvatnost fascije, ovim se problemima ne može pristupiti drugačije nego – holistički. U kojoj mjeri je holistički pristup važan za tretiranje bolnih stanja?
– Medicina se razvila i sve više se razvija kroz specijalnosti koje gledaju samo određene organske cjeline. Samim tim i pristup pacijentu nije holistički. Zbog toga vrlo često pacijent svoj zdravstveni problem dugo rješava. Moje su terapijske metode bazirane na terapiji fascija, pa je i moj pristup svakom pacijentu individualan, holistički. Pacijenta i njegove tegobe gledam u cjelini, a ne samo izolirani problem zbog kojeg dolazi.

Puno sam uložio u sebe i u nova znanja iz tog područja, ali sam ih i nadogradio, pa uz manualnu terapiju fascija (fascioterapija) uspješno radim s novim tehnikama iz područja fascijalne akupunkture koje su također bazirane na anatomskim putovima fascija te novim tehnikama smanjenja boli živčanih struktura.

Nova saznanja o fasciji i njenoj ulozi u tijelu otvaraju mogućnost novog pristupa prema bolestima lokomotornog sustava. Upućuje nas da razmišljamo o uzročno posljedičnoj vezi različitih organskih cjelina. Prevent Centar u Splitu svakom svom pacijentu pristupa drugačije, stavljajući individualnost i različitost svakoga od nas na prvo mjesto.

Kakve rezultate daje terapije fascije? Kako izgleda kad se na takav način tretira bolno mjesto?

– Tradicionalna kineska akupunktura ili klasična fizikalna terapija direktno tretira bolni segment bilo aparaturno ili kroz vježbe, a ako govorimo o akupunkturi, onda aplikacijom iglica na bolni segment. Terapija uglavnom traje tjednima i mjesecima s nepotpunom učinkovitošću.

Moja kombinacija je manualna terapija fascija ili tzv. fascioterapija, fascijalna akupunktura i specijalne vježbe za živčane strukture koje pacijent izvodi kod kuće.  Takva  kombinacija tehnika i metoda daje brze i vrlo učinkovite rezultate (kroz nekoliko tretmana više od 70 % manja bolnost i povećana pokretljivost). Već na prvom tretmanu se vide takvi rezultati. Ovakve tehnike se pojedinačno rade po svijetu, ali po ovakvoj kombinaciji različitih metoda sa širinom znanja liječnika opće medicine sam jedinstven u pristupu.

Certificirani ste akupunkturolog i u svojoj praksi također koristite akupunkturu. Razlikuje li se akupunktura korištena u terapiji fascija od klasične akupunkture?

– Moram naglasiti za naše područje novu metodu tzv. fascijalna akupunktura, koju pacijentima radim po potrebi. Ona se uvelike razlikuje od tradicionalne kineske. Fascijalnu akupunkturu možemo nazvati i distalna akupunktura jer se iglice stavljaju  udaljeno od mjesta boli, a u istom su kinetičkom lancu bolesne fascije. Tu je najbitnije poznavanje  anatomskih putova fascija kako bi s tretmanom na udaljenom mjestu „popravili“ stanje na bolnom mjestu. I tu se rezultati vide zaista odmah po tretmanu.

Scroll to Top