Fizikalna terapija Prevent Split

Fizikalna terapija Split – najnovija tehnika: manualna terapija fascije

Thomas Myers, autor knjige “Anatomy Trains”, objašnjava da bi se razumjelo ljudsko tijelo treba gledati na tijelo kao na sustav zatvoren u jednoj fascijalnoj mreži. Dakle, ako se nešto dogodi jednom dijelu fascijalne mreže; ograničenje se može osjetiti udaljeno od izvora.

U normalnom zdravom stanju fascija je opuštena i valovita u konfiguraciji. Ima sposobnost istezanja i kretanja bez ograničenja. Međutim, kada doživite fizičku traumu, emocionalnu traumu, ožiljke ili upalu, fascija gubi svoju fleksibilnost. Postaje tijesna, ograničena i izvor napetosti za ostatak tijela. Traume, kao što su pad, prometna nesreća, trzaj, operacija ili samo uobičajeno loše držanje imaju kumulativne učinke na tijelo. Fascijalna ograničenja mogu vršiti prekomjeran pritisak uzrokujući sve vrste simptoma koji proizvode bol, glavobolju ili ograničenje pokreta. Fascijalna ograničenja utječu na našu fleksibilnost i stabilnost te su odlučujući faktor u našoj sposobnosti izdržavanja stresa i svakodnevnih aktivnosti.

Fizikalna terapija i njen klasičan pristup (u cijeloj Hrvatskoj pa i Splitu), složit ćemo se, pokazao je svoje mogućnosti i ograničenja. Manualna terapija fascije (Prevent Split) najnovija je tehnika u fizikalnoj terapiji.

Manualna terapija fascije sigurna je i vrlo učinkovita tehnika fizikalne terapije koja uključuje primjenu nježnog kontinuiranog pritiska na ograničenja miofascijalnog vezivnog tkiva kako bi se uklonila bol i vratilo kretanje. Malo opterećenje (blagi pritisak) koje se polako primjenjuje omogućit će da se viskoelastični medij (fascija) produži. Pristup ravne, prekrižene ruke koristi se za povezivanje s miofascijalnim slojevima i stvaranje otpuštanja. Manualnu terapiju fascije ne treba brkati sa masažom mekih tkiva, što je dobra tehnika oslobađanja mišića.

Manualne terapije fascije kao najnovije tehnike fizikalne terapije ne smiju se prepustiti nestručnosti, jer u Hrvatskoj je tek neznatan broj stručnjaka zaista specijaliziranih za ovu vrstu tehnike. Prevent Split i nove tehnike fizikalne terapije proizvod su dugogodišnje specijalizacije dr.med. Jadrana Matutinovića i učenja od najboljih svjetskih stručnjaka.

Posvetite svom tijelu dovoljno pažnje, ne trebate trpjeti bol.

Obratite nam se s povjerenjem! 

Scroll to Top