Otkriće u medicini koje će potpuno promijeniti pogled na ljudsko tijelo

Koliko ste puta otišli doktoru i nakon dosta potrošenog vremena i odrađenih fizikalnih terapija vaše bolno stanje iz bolnog prešlo je u samo malo manje bolno? Koliko ste puta liječili samo simptome ,a ne i uzrok problema?

Tek 2007.god.usmjerena je pozornost znanstvene zajednice na važnost fascijalnog sustava, a istraživanja fascije i primjene terapije fascije pokazalo koliko je ljudsko tijelo povezano, u svakom smislu te riječi.

Fascija je vezivno  tkivo tijela. To je sustav koji se proteže od glave do pete, iznutra prema van, sveobuhvatan i isprepleten. Možda ste ga imali priliku vidjeti na brojnim anatomskim prikazima ljudskog organizma, a riječ je o gusto isprepletenoj mreži elastičnih vlakana. Fascija pruža okvir koji pomaže i štiti pojedinačne skupine mišića, organe i cijelo tijelo kao jedinicu.

Luigi Stecco i Thomas Myers, kao istraživači fascije objašnjavaju da da bi se razumjelo ljudsko tijelo, treba gledati na tijelo kao na sustav zatvoren u jednoj fascijalnoj mreži. Dakle, ako dođe do poremećaja na jednom dijelu fascijalne mreže; posljedice se mogu osjetiti na mjestu udaljenom od uzroka problema.

„Meteoropati ne pate od ničega drugog nego od problema s fascijom. Kada tlak zraka padne, ljudsko tijelo ima tendenciju širenja, a ako fascija nije glatka i elastična ona se ne može širiti i dolazi do bolnih stanja. Ono što smo do sada opisivali kao meteoropatiju je naša nezdrava fascija. Sindrom karpalnog tunela je poremećaj fascije. Fascija povezuje. Manualnom terapijom fascije možemo prevenirati mnoga teža oboljenja, ali i možemo liječiti mnoga bolna stanja – bolna leđa, trn u peti, teniski lakat, simptome menopauze, stresa i posljedice stresa, kao što je npr. tenzijska glavobolja… Bez razumijevanja fascije nije moguće niti učinkovito liječenje niti individualan pristup.“ Otkrio nam je u razgovoru dr. Jadran Matutinović

Dr. med. Jadran Matutinović, liječnik opće medicine, certificirani akupunkturolog i član Hrvatskog društva za akupunkturu pri Hrvatskoj liječničkoj komori te osnivač Centra Prevent u Splitu. Nakon stručnog usavršavanja po Europi počeo je primjenjivati najsuvremenije svjetske manualne tehnike za otklanjanje boli i vraćanje pokreta.

U normalnom zdravom stanju fascija je opuštena i valovita, može se istezati i klizati bez ograničenja. Kada doživite fizičku traumu, emocionalnu traumu, ožiljke ili upalu, fascija gubi svoju fleksibilnost i elastičnost. Postaje „tijesna“, ograničena i izvor napetosti za ostatak tijela. Traume, kao što su pad, prometna nesreća, trzaj, operacija ili samo uobičajeno loše držanje imaju kumulativne učinke na tijelo. Fascijalna ograničenja mogu vršiti prekomjeran pritisak uzrokujući sve vrste bolnih sindroma, glavobolju ili smanjenje opsega pokreta pokreta. Fascijalna ograničenja utječu na našu fleksibilnost i stabilnost te su odlučujući faktor u našoj sposobnosti savladavanja stresa i svakodnevnih aktivnosti.

Fizikalna  terapija mišićnog tkiva pokazala je svoje mogućnosti i sada za liječenje bolnih sindroma koristimo manualnu terapiju fascije. Dovoljno je reći da je ovdje riječ o manualnom tretiranju. Nema aparata na struju, xy tretmana i nakon toga osrednji rezultat, uz rečenicu – to je najbolje što se može. Individualan, multidisciplinaran pristup nije floskula – to je obaveza svakog liječnika. Nakon godina usavršavanja i učenja sve te činjenice potakle su me pružiti pacijentu mjesto na kojem će moći potražiti najnovije svjetske metode učinkovite terapije bolnih sindroma, kao i edukaciju kako se ponašati i što činiti i kad iziđete iz liječničke ordinacije.

Moderan način života ne vodi uvijek zdravom tijelu. Prije do bolnih stanja i mnogih ograničenja.

Manualne terapije fascije kao najnovije tehnike fizikalne terapije ne smiju se prepustiti nestručnosti, jer u Hrvatskoj je tek neznatan broj stručnjaka zaista specijaliziranih za ovu vrstu tehnike.

Prevent Split i nove tehnike liječenja bolnih sindroma proizvod su dugogodišnje edukacije i usavršavanja iz tog područja manualne terapije.

 

Scroll to Top