Sve tajne vaše fascije

Fascija ima ogromnu vlačnu čvrstoću u odnosu na mišićnu snagu. Ožiljak ima veću vlačnu čvrstoću u odnosu na fasciju. Pretjerano zgusnuta  fascija može imati vlačnu čvrstoću koja je 2-8 X veća od snage mišića koji je okružuje. Normalne fascije imaju 2 X, a  zgusnute fascije do 8 X veću otpornu snagu   od mišića. Važno je napomenuti da ogromna snaga koja se  generira prilikom izvođenja pokreta nije u stanju opustiti pretjerano  zgusnutu fasciju. Za opuštanje fascije potrebna je veća količina sile koju sam mišić nije u mogućnosti proizvesti.

Fascija je energetski najučinkovitiji materijal u tijelu. Na primjer, kada se vaš biceps kontahira i skraćuje, vaša se triceps fascija ispruži, a kad se biceps prestane kontahirati, triceps vam ne treba kontrahirati kako biste vratili ruku u početni položaj, jer fascija djeluje poput gumene trake i jednostavno ju pruža natrag.

Pretjerani ponavljajući pokreti ili traume dramatično povećavaju gustoću ili masu fascije što rezultira značajnim oštećenjem pokreta, cirkulacije, limfnog protoka i zamjenskim pokretima. To vas drži u oštećenom položaju i ograničava vašu sposobnost da se maknete iz tog položaja i drži kosti u ograničenim i neprirodnim odnosima. Ovo oštećenje ili trauma sada zahtijevaju ogromne količine energije umjesto učinkovitih pokreta.

Kronična bol najčešće nastaje zbog nakupljanja prekomjerno guste fascije i ožiljaka.

Tradicionalne metode istezanja, nažalost ne poboljšavaju elastičnost fascija.

Fascijalnom manipulacijom uklanjamo prekomjernu gustoću fascije što rezultira povećanim opsegom pokreta u zglobovima, povećava biomehaničku učinkovitost mišića i omogućava izvođenje sinhroniziranih i bezbolnih pokreta. Eliminacija pretjerano guste fascije i ožiljaka unutar miofascijalnih struktura postaje psihološki oslobađajući trenutak.

 

Scroll to Top