Još jedno medicinsko istraživanje potvrdilo ključnu ulogu fascije

Uloga fascija u patogenezi sindroma karpalnog tunela: mikroskopska i ultrazvučna studija

 

Nedavno je izišla još jedan studija koja potvrđuje važnu ulogu fascije u ljudskom organizmu. Do nedavno potpuno nepoznata, krivo interpretirana, fascija danas postaje ključna za rješavanje mnogih bolnih stanja kod pacijenata.

Kronične  boli poput one karpalnog kanala mogu se prevenirati, mogu se liječiti manualnom terapijom fascije i time smanjiti postotak onih pacijenata koji odlaze na operacije i nakon čega im ruka, bez obzira na sve fizikalne terapije, više nikada nije jednako funkcionalna.

Fizikalne terapije pokazale su sve svoje mogućnosti. Jedna od glavnih prepreka uspješnijih i učinkovitijih fizikalnih terapija bilo je svakako ne poznavanje fascije.

Danas fizikalna terapija dobiva svoju učinkovitiju zamjenu – manualnu terapiju fascije koja u 70% slučajeva i bolnih stanja uspješno rješava problem pacijenta.

Ova studija istraživala je povezanost između paraneuralnog omotača živca medianusa i miofascijalnih struktura u blizini, s makroskopskog i mikroskopskog gledišta. Četiri uzorka medijalnog živca i okolnih tkiva izvađena su iz devet ne-balzamiranih gornjih udova radi mikroskopske analize. Ultrazvučne slike analizirane su kod 21 zdravog ispitanika i 16 bolesnika s karpalnim tunelom kako bi se procijenio medijalni transverzalni pomak živca tijekom pomicanja prsta na razini karpalnog tunela i podlaktice. Anatomski kontinuitet između epimisijuma (ovojnica oko mišića) i paraneuralnog omotača (ovojnica oko živca) i smanjenje masnog tkiva paraneuralnog tkiva s proksimalnog na distalni nalaz pronađeni su u svim uzorcima. Medijalni pomak živaca na obje razine značajno je smanjen kod ispitanika sindroma karpalnog tunela (P <0,001). Uočeno je da medijalni živac nije izolirana struktura, već je u potpunosti povezan s miofascijalnim strukturama. Stoga, neuravnotežena napetost epimizijskih fascija može utjecati na paraneuralni omotač, ograničavajući pomicanje živaca, te stoga to mora biti uključeno u patogenezu sindroma karpalnog tunela.

Cijelo istraživanje možete pogledati na linku

Scroll to Top