Zdrava fascija kao odgovor na vaše probavne tegobe

Svugdje u vašem tijelu je tkivo koje se naziva fascija. Znanstvenici otkrivaju njegove tajne.

Jeste li znali da samo u Americi ljudi potroše oko 8 milijardi dolara godišnje na masaže i kiropraktičare za ublažavanje bolova, ni ne znajući da vjerojatno svi doživljavaju istu stvar – manipulaciju njihovom fascijom, vezivnim tkivom koje obuhvaća i druga tkiva i organe.

Kao jedino tkivo koje mijenja svoju konzistenciju kada je pod stresom (to je svojevrsno mijenjanje oblika tijela), fascija je dio tijela koji u jednakim dijelovima potiče zbunjenost i optimizam u istraživačkim krugovima.

Ima je svugdje u tijelu, tako da može utjecati na sve. To ostavlja znanstvenike s velikim pitanjem: Ako je fascija posvuda, kako onda izolirati njezin utjecaj na tijelo?

U članku u časopisu Journal of Bodywork and Movement Therapies, istraživači ističu da fascijalna mreža ima potencijal utjecati na sve. Svaki organ, svaki mišić, svaka arterija, svaka vena, svaki živac – ne postoji niti jedna jedina struktura u cijelom tijelu koja nije povezana s fascijom ili nije obuhvaćena fascijom.

Rana istraživanja pokazuju da bi to moglo biti važno u područjima u kojima obično ne bi ni pomislili da fascija igra ulogu, poput probavnih smetnji.

Kruta i slabije pokretna parijetalna fascija, koja je povezana s unutarnjim organima, može umanjiti pokretljivost organa, što dovodi do probavnih tegoba poput zatvora i nadutosti. Manualna terapija fascije čini vašu zadebljalu fasciju fleksibilnijom, olakšava rad organa i smanjuje ove neugodne gastroenterološke simptome.

Vaši probavni organi su mekani i trebaju imati mobilnost unutar vašeg tijela kako bi obavljali svoj posao.

Vaši probavni organi se moraju opuštati i stiskati prema potrebi. Preopterećeni ili slabije pokretni organi mogu

razviti adhezije i ožiljak koji ih čini manje gipkim. Kad fascija postane kruta, ona ograničava njihovo kretanje i fleksibilnost što ometa funkcija vaših organa.

Manualna terapija parijetalne fascije uključuje abdominalnu  manipulaciju  koja kombinira pritiske i pokrete kojima se uklanjaju nastale adhezije u cilju vraćanja fleksibilnosti i pokretljivosti vaše fascije, a čime i vaši organi  dobivaju na obnovi svog zdravog stanja kroz poboljšanu cirkulaciju, dotok hranjivih tvari i gipkost koji su potrebni za pravilno funkcioniranje.

Prednosti manualne terapije abdominalnih fascija:

  • Smanjena kronična bol u abdominalnom području
  • Otklanjanje napuhanosti
  • Rješavanje problema zatvora
  • Poboljšana probava

Probavni sustav važan je dio organizma. Radi se o skupini organa koji djeluju zajedno da bi u tijelo unijeli hranjive tvari, vitamine, minerale i vodu te pretvorili hranu u energiju. Probavni sustav također izbacuje iz tijela otpadne tvari koje sustav ne apsorbira. Probavni sustav povezan je i s drugim važnim organima, uključujući mozak. Zdravlje Vaših crijeva utječe na Vaše opće blagostanje i imunosni sustav. Sve to isprepleteno je fascijom s kojom sve počinje i završava. Pobrinite se za zdravlje vaše fascije i obratite nam se s povjerenjem.

 

Scroll to Top