Sve o Fasciji: Održavanje zdravlja vašeg vezivnog tkiva

Jeste li ikada osjetili bol ili nelagodu koju niste mogli prepoznati? Dugotrajnu napetost koje se jednostavno niste mogli riješiti? Odgovor leži u razumijevanju fascije – tankog omotača vlaknastog vezivnog tkiva koji okružuje svaki mišić, kosti, živce, arteriju i organ u tijelu.

Fascija je jedna kontinuirana struktura vlaknastog tkiva koja teče od glave do pete. Izrađena uglavnom od kolagena, zdrava fascija je fleksibilna i žilava. Podržava i okružuje ne samo mišićno-koštani sustav, već i sve unutarnje organe, uključujući srce, pluća, mozak i leđnu moždinu.

Neki stručnjaci uspoređuju fasciju s bijelim vlaknastim slojem ispod narančine kore. Ali ova je analogija ograničena budući da ne odražava baš ulogu koju fascija igra u podršci i funkciji zdravog tijela.

Fascija pomaže tijelu održati strukturni integritet. To je amortizer za udarce,  put koji omogućuje stanicama da komuniciraju i odvaja mišiće kako bi mogli raditi neovisno jedan o drugom. Nakon ozljede, fascija pomaže u stvaranju okruženja za popravak tkiva.

Fascija ima nevjerojatna svojstva izlječenja. Ako se prepustite u ruke stručnjaka.
Bolesna fascija može postati gusta, zategnuta i naravno bolna.  Zamislite fasciju kao spužvu. Kad je dobro hidrirana, možete ju izvrnuti, stisnuti, saviti je, a ona će se vratiti u prvobitni oblik. Kad se osuši, postaje krhka, nefleksibilna i lakše se oštećuje.

Već znate da je hidratacija ključna za cjelokupno zdravlje, pa tako i za zdravlje vaše fascije.

Ako je vaša fascija već u suhom i čvrstom stanju, a to najbolje znate po količini tekućine koju pijete svaki dan i unosite u svoj organizam,  trebat će vam više nego samo hidratacija da biste je vratili u zdravo stanje i umanjili rizik od budućih ozljeda. Uz obilje vode, preporučamo da prođete i kroz naša tri tretmana u Centru Prevent u Splitu i sa dr. Jadranom Matutinovićem svoju fasciju dovedete u red i zdravo stanje.

Zapamtite, fascija je otporna struktura. Jednom kad se stegne, ne želi se opustiti! Stoga je važno istezati se polako, nježno i s namjerom, imati stručnjaka koji će vas voditi na vašem putu oporavka.

Nakon tri tjedna i tri dolaska u Centar Prevent vaša će fascija, ako se ne radi o težem kroničnom oboljenju, zasigurno biti u puno boljem stanju. O vrhunskim rezultatima našeg dr. Jadrana Matutinovića svjedoče naši pacijenti.

Obratite nam se s povjerenjem!

Scroll to Top