Moderna akupunktura

Akupunktura je dio komplementarne medicine koja najbolji i najbrži učinak pokazuje u terapiji bolnih sindroma (križobolja, bolno rame, bolno koljeno…), a dugoročno poboljšanje kod terapije općih stanja (menopauza, stres..)

Terapija akupunkturom je sigurna terapija bez nuspojava. Riječ je o apliciranju jednokratnih, sterilnih, jako tankih iglica kroz kožu u potkožno područje. Metoda je bezbolna, a iznimno uspješna. Naravno, kada znate što radite.

Posljednjih godina rade se brojna istraživanja o ulozi vezivnog tkiva u lokomotornom sustavu. Tu dolazimo do veze između manualne terapije fascije i akupunkture. Fascija je kao mreža vezivnog tkiva prepoznata kao ključna u sinkronizaciji naših mišića odnosno pokreta. Akupunktura na fasciju djeluje tako što ju stimulira i djeluje na autonomni živčani sustav (simpaticus i parasimpaticus). Aplikacijom iglica u fasciju stimulira se fascijalni sustav anatomski poredan u sekvence i spirale. Stimulacija iglica u jednom dijelu spirale  npr. aplikacija iglica na desnoj potkoljenici  dovodi do smanjenja  boli i povećanog opsega pokreta na suprotnom kraju  fascijalne spirale npr. u lijevom ramenu. Rezultati smanjenja boli kao i veći opseg pokreta vidljivi su odmah.

Izjava pacijetice, Adrijana Domjanović (54)
“2016.
godine imala sam operaciju kuka. Trebalo je sve proći rutinski i glatko, no nije. Poslije prve operacije prošle godine u 10. mjesecu uslijedila je druga. Nestabilnost kuka, neuredan pokret, bolovi. Prošla sam fizioterapeuta od Splita do Zagreba, ali pomak bi uvijek bio neznatan. Hodat sam mogla uglavnom uz pomoć štaka. Za dr. Matutinovića čula sam na radiju, sasvim slučajno i iskreno – puna sumnje. Mislila sam – još jedan u nizu, ali nisam ništa mogla izgubiti, pa sam odlučila otići. Rezultat me oduševio. Kada nakon jednog tretmana, a četiri godine štaka, iz ordinacije iziđete bez štake onda vam je sve jasno. Do sad sam odradila pet tretmana. Dr. Matutinović kombinira manualnu terapiju fascije i akupunkturu. Profesionalan i predan doktor koji vjeruje u struku, ali prije svega zagovara individualan pristup. Oduševljena sam.”

Metoda takozvane Fascijalne akupunkture novija je tehnika akupunkture koja se koristi u nekim medicinskim centrima po Europi i Americi, a posljednje dvije godine primjenjujem ju u centru Prevent.

Cilj novih tehnika akupunkture je da sa što manje iglica postižemo što bolje rezultate. Ova tehnika ne aplicira iglice u bolno područje već na suprotnom kraju fascijalne sekvence. U prijevodu – u donji dio vaših ruku ili nogu.

Kombinacija manualne terapije fascija i korištenja  modernih tehnika akupunkture daje najbolje rezultate u liječenju bolnih sindroma lokomotornog sustava (križobolja, bolan vrat,rame, teniski lakat, bolna peta..).

Rezultati su vidljivi odmah nakon prvog tretmana nakon kojeg dolazi do povećanog opsega pokreta i vidljivo smanjene bolnosti. Bitno za naglasiti je da ova kombinacija manualne terapije i akupunkture znatno poboljšava uspješnost terapije i smanjuje broj dolazaka na terapije. Broj dolazaka koji se primjenjuje u fizikalnoj medicini ili klasičnoj akupunkturi je uvijek oko 10 tretmana. Sa novim učinkovitijim tehnikama kombinacija u Preventu je  broj dolazaka sa deset smanjen na tri do četiri tretmana.

Zablude

Akupunktura direktno djeluje na živčano tkivo.     

Akupunktura služi za prestanak pušenja.

Akupunkturom se utječe na smanjenje težine i rješavanje problema pretilosti.  

Potreban je duži dolazak na terapiju za vidljivo poboljšanje.

 

Istine

Akupunktura najjaču reakciju izaziva u vezivnom tkivu/fasciji u koju su uloženi živci pa posredno ima utjecaj na živčano tkivo.  

Akupunktura  djeluje na autonomni živčani sustav (simpaticus i parasimpaticus).  

Akupunktura najbolje rezultate daje kod terapije bolnih sindroma.  

Djelovanje modernijih tehnika akupunkture vidljivo je već nakon prvog tretmana.

Scroll to Top