BOLNA RAMENA - PREVENT

Bolna ramena mogu postati vaša prošlost

Bolovi u području ramena i ograničeni pokreti karakteristični su znaci tzv. „bolnog ramena“. Bol u „vrhu ramena“ koji povremeno jača i slabi, smanjuje opseg pokreta ramena i snagu cijele ruke. Bolno rame ubraja se među najčešće tegobe. Tegoba se može javiti u bilo koje doba godine i u svakoj životnoj dobi.

Bol u ramenu najčešće se pojavljuje kao posljedica fizički teškog i iscrpljujućeg posla te pretjeranog i nepravilnog vježbanja. Bol u ramenu može se javiti i kod pada te dočeka na ispruženu ruku, može biti uzrokovana dugotrajnim nošenjem težih stvari na ramenima (torba od laptopa i slično).

Zglob ramena je jedan od najpokretljivijih, ali samim tim i jedan od najnestabilnijih zglobova u tijelu. Stabilnost ramena povećavaju razne strukture (mišići, ligamenti). Upravo rame najviše puta dnevno koristimo u svakodnevnim aktivnostima poput odijevanja, hranjenja, vježbanja, vožnje automobila, itd.

Najčešća oštećenja i bolesti ramena koja se podrazumijevaju pod nazivom bolno rame ili PHS:

  1. Rupture rotatorne manšete
    2. Kalcificirajući tendinis
    3. Smrznuto rame
    4. Artroza ramena
    5. Stražnja luksacija ramena

Većina kroničnih bolova u tijelu uzrokovana je disfunkcijom fascije. Drugim riječima, kronično zategnuta ili napeta fascija često je posljedica kronične i značajne boli. Ako se ne liječi, ova vrsta kroničnog naprezanja može dovesti do pucanja mišića. Ako na krivi način pristupate boli i rješavanju uzroka, mišić kreće u kompenzaciju, a to dugoročno može dovesti samo do nove ozljede, ne i rješavanja problema.  Uzmimo za primjer „smrznuto rame“. Ako je lopatica zaglavljena (“smrznuto rame”), tada određeni mišići na sebe preuzimaju 3 do 5 puta veće težine nego za ono za što su predodređeni poput poput podizanja telefona, okretanja kvake ili podizanja predmeta na policu. Svi ti pokreti dodatno umaraju, opterećuju i još više ukrućuju vašu fasciju.

Bolna ramena mogu biti posljedica težih ili manjih ozljeda ili jednostavno „raubanja“ uslijed opetovanih aktivnosti ili jednostavno protoka vremena. Manualna terapija fascije ovdje dolazi kao prevencija, uklanjanje boli i vraćanje pokreta te preporučena rehabilitacija nakon ozljede.

Kako biste spriječili bolove u ramenu pobrinite se da vam ostatak tijela za vrijeme radne aktivnosti bude u ”pravilnom položaju”. Pazite na držanje pri sjedenju ili nekom drugom poslu – uho, rame, kuk bi trebali biti povezani ravnom linijom, okomitom na pod. Ramena baš poput naših nogu trošimo najviše te ih stoga trebamo i čuvati. Ponekad je rješenje na dohvat ruke. U Prevent centru dr. Jadran Matutinović individualnim pristupom i manualnom terapijom fascije kao i fascijalnom akupunkturom ostvaruje odlične rezultate već nakon prvog tretmana.

 

Scroll to Top