FASCIJA

Svi bi trebali naučiti i znati više o Pepeljugi mekog tkiva: fasciji

Jednostavno rečeno, Fascija je kombinacija vlakana vezivnog tkiva koja borave ispod površine kože u našim tijelima. Funkcija koju Fascija provodi u tijelu je pričvršćivanje, stabiliziranje, zatvaranje i razdvajanje mišića i unutarnjih organa.

Tetive i ligamenti primjeri su fascije koji apsorbiraju šok bilo koje vrste i raspodjeljuju udar. Na primjer, kada su tetive zategnute, dehidrirane i skraćene, nisu u stanju apsorbirati udar i uzrokuju bol.

Fascija također ima funkciju suspenzije organa. Svaki je organ u tijelu, bilo jetra, želudac ili crijeva, u početku omotan slojem fascije, uključujući zdjelicu, rebra i kralježnicu.

Zdravlje zglobova, sport bez ozljeda, zdravi organi i kretanje tekućine ovise o Fasciji i zdravom tjelesnom sustavu u cjelini.

U konačnici, fascija je vezivno tkivo. Sastav fascije je kolagen, a gustoće joj se kreću od tankog konca do deblje vlaknaste fascije. Ta nas tkanina, sva ta isprepletena vlakna, naša fascija, drži zajedno. Pomaže u prenošenju sila kroz cijelo tijelo kao cjelinu. Fascinantna je izjava da u fasciji postoji 10 puta više osjetilnih živčanih završetaka nego u mišićima.

Svako nezdravo stanje fascije može prouzročiti brojna bolna stanja koja nikada do sad ne biste ni povezali s fascijom.

Trzajne ozljede vrata koje ste imali prije puno godina mogu vam početi stvarati probleme danas i dok otklanjate posljedicu, uzrok vaše boli i problema koje ona uzrokuje ostaje vam skriven.

Godinama obavljate posao koji iziskuje svakodnevna nošenja stvari na vašim ramenima. Odlazite na masaže, ali one su vam instant pomoć.

Imate probavne tegobe, probleme s dugim i mučnim alergijskim reakcijama, trnom u peti, teniskim laktom…brojne su tegobe koje nastaju upravo zbog nezdrave fascije.

U Centru Prevent možemo vam pomoći otkloniti bol i vratiti pokret. Dr. Jadran Matutinović jedan je od pionira manualne terapije fascije.

Obratite nam se s povjerenjem!

Scroll to Top