PRETISLOST I FASCIJA

Pretilost i fascija

Pretilost može uzrokovati bol u stopalima. Uzrok je dodatna težina koju noge podnose dok se izvode svakodnevne aktivnosti. Mnogi pacijenti s prekomjernom težinom imaju bolove u peti, a to može dovesti do stanja koje je poznato kao plantarni fascitis.

Plantarni fasciitis (fascija) posljedica je upale plantarne fascije koja povezuje petu s nožnim prstima. Ukoliko smanjimo kilažu i uvedemo svakodnevne vježbe obično dolazi do poboljšanja i olakšanja simptoma.

Povećani indeks tjelesne težine uzrokuje smanjenje elastičnosti  fascije i povećanje njezine debljine. Povećana tjelesna masa mogla bi uzrokovati promjene u mehaničkim svojstvima plantarne fascije.

Pretilost može imati izuzetno negativne učinke na stopala. Ako imate problema sa viškom kilograma i bolna stopala , obratite se dr. Jadranu Matutinoviću u Prevent Centar Split. Manualnom terapijom fascije ne možemo vam pomoći u smanjenju viška kilograma, ali vam možemo olakšati bol i vratiti pokret.

Budući da su stopala ta koja podupiru cijelu težinu kada stojite, svaka dodatna težina može rezultirati bolom i oteklinama. Prekomjerna tjelesna težina jedan je od glavnih čimbenika komplikacija stopala.

Problemi i komplikacije

  • Dodatna težina – čak i samo nekoliko kilograma viška moglo bi stvoriti ozbiljne komplikacije na nogama. Kako se vaša težina povećava, vaša će se ravnoteža i tijelo mijenjati, stvarajući nova naprezanja na nogama. Ova neravnomjerna raspodjela težine može uzrokovati bol, čak i dok obavljate najjednostavnije zadatke, poput hodanja.
  • Dijabetes – Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju ozbiljan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, što drastično utječe na zdravlje vaših stopala. Kako starite, dijabetes se može pogoršati, što može dovesti do gubitka osjećaja u stopalima, ranama i modricama. Također biste mogli postati skloniji raznim infekcijama.
  • Plantarni fascitis – Pritisak i stres koji djeluju na mišiće, zglobove i tetive mogu uzokovati plantarni fascitis, upalu tkiva koja nastaje na dnu stopala.

Održavanje normalne kilaže  presudno je u očuvanju zdravlja kako cijelog organizma tako i vaše fascije koja vaš organizam (organe) drži na okupu.

U Prevent Centar Split manualnom terapijom fascije i medicinskom akupunkturom pomoći ćemo vam da otklonite bol i vratite pokret, a na vama je da pronađete volju za očuvanjem vašeg zdravlja.

 

Scroll to Top