Tretirajte svoju fasciju ispravno

Od vježbanja do trčanja, pružite ovom vezivnom tkivu nježnu njegu s ljubavlju koju zaslužuje.U svojoj najosnovnijoj definiciji, fascija je vezivno tkivo. Ona pokriva ili povezuje dijelove unutar tijela (poput mišića). Nešto poput tkanine koja nas drži zajedno.

S obzirom na integralnu ulogu fascije u našim tijelima, važno je dobro se brinuti o njoj. Dr. Jadran Matutinović iz Centar Prevent (Split) otkriva nam što bismo trebali – a što ne bismo trebali činiti kako bismo održali našu fasciju zdravom i sretnom.

Prije svega – zdrava fascija je dobro hidratizirana. Stoga, u zdravlje s čašom vodom i propisnim unosom tekućine u vaš organizam.

Hidratacija je bitna za fasciju, ali za obavljanje posla i održavanje zdrave fascije ne morate nužno izliti na litre vode u sebe. Tekućina se mora probijati kroz fasciju, ali na primjer, za razliku od krvi i srca, ništa je ne pumpa kroz tijelo. Dakle, osim što morate unositi tekućinu, morate se i kretati, istezati kako biste tjerali tekućinu da se kreće fascijom. Najbolja stvar na svijetu je bilo koja vrsta ritmičkog istezanja i opuštajućeg djelovanja. Pilates i yoga su definitivno najbolji izbori za zdravlje vaše fascije.

Znajući da fascija može biti ukočena ujutro, što je prvo što napravite kad začujete alarm?

Trebali bismo se istegnuti. Navijte po potrebi sat nešto ranije kako biste imali vremena ne samo da se vi probudite već i da se probudi vaše tijelo. Dobrim jutarnjim istezanjem, s nekoliko dubokih udisaja već će vam biti lakše krenuti u novi radni dan, a vaša će vam fascija i te kako biti zahvalna.

Pa, što fascija ne voli?

Fascija ne voli predugo ostati statična, imobilizirana. Neaktivnost se može međusobno povezati s ovojnicom fascije, pa kad se ne istegnete, umjesto da klizite unutar te lijepe glatke ovojnice, dolazi do oksidacije i živac se veže za ovojnicu i ne može se slobodno kretati. Nakon nekog vremena to će vam uzrokovati bol u različitim dijelovima tijela. Vaša će se fascija zgrčiti i postat će bolna. Također joj ne pomaže ni trening u istom tempu ili prebrzi trening.

Pa ako ste, primjerice, trkač, trčite drugačije. Jedan dan trčite uzbrdo, a drugi dan po ravnom terenu. Pokušajte trčati kraće, ali brže. I odradite lagano trčanje sljedeći dan. Što je raznolikost veća, fascija postaje zdravija.

Kako znati kad se previše forsirate što se tiče fascije?

Vjerujem u suptilnost i snagu manjeg. Vjerujem u fokusiranje na učinkovitost, jer s vrlo rijetkim iznimkama bol nikad nije dobra. A kad se gurnete u nelagodu, vaš mozak počinje signalizirati mišićima da se stegnu. A kod bilo koje vrste stresa ili naprezanja, fascija zadeblja što je najgora stvar. Dakle, kada se ozlijedite – bila to kost, tetiva, ligament, mišić, fascija – svi oni moraju zacijeliti zajedno, jer ozljeda na jednom području utječe na cijelo vaše tijelo.

Što se tiče valjaka  i ostalih pomagala kojima se možemo služiti kod kuće – preporučate li ih za svakodnevno održavanje?

To je sjajno, ali ne svaki dan. Raznolikost je jako važna. Svakodnevno raditi istu stvar neće biti dobro za fasciju. Također mijenjajte mekoću i čvrstoću valjka. Tijelo vam uvijek samo signalizira. Važno je da ga znate slušati.

Prevent Centar tim tu je da vam pomogne stručnim savjetom, otkloni vašu bol i vrati pokret!

 

 

Scroll to Top