Koja je veza između fascije i celulita

Jeste li se ikada zapitali zašto ne možete dotaknuti nožne prste? Jeste li se ikada zapitali kako vaši mišići ostaju pričvršćeni za vaše kosti? Ili zašto imate celulit?

To više nije tajna.

Odgovor na ta pitanja ispod vašeg radara je vaša fascija.

Budući da je površno shvaćena, često se previđa njezina važnost za naše zdravstvene ciljeve.

Fascia je vezivno tkivo tijela. To je sustav od glave do pete, iznutra prema van, sveobuhvatan i isprepleten. Vaša fascija pruža okvir koji pomaže i štiti pojedinačne skupine mišića, organe i cijelo tijelo kao jedinicu. Posvuda je.

Uglavnom je izgrađena od kolagenog tkiva. U idealnom slučaju, vaša fascija je zdrava i stoga dovoljno elastična da klizi, uvija se i savija bezbolno.

O fasciji možete razmišljati kao o plahti na krevetu. Ako povučete donji dio plahte, to će utjecati i na položaj gornjeg ruba, što će uzrokovati njegov nepravilan položaj.

Kada je nezdrava, fascija je ljepljiva, gruba, zategnuta, pahuljasta i formira ograničenja, adhezije i distorzije. U prijevodu – dovodi do bolni stanja leđa, vrata…

Celulit je također simptom nezdrave fascije: Celulit je normalan, ali pojava celulita je iz džepova masti koji se guraju kroz vezivno tkivo. Dakle, ako liječite i manipulirate fascijom, simptom poznat kao celulit će nestati.

Liječenje vaše fascije može potrajati, ali olakšanje je trenutno. To ne znači da će se vaša fascija odmah pretvoriti iz nezdrave u 100 posto zdravu.

Osjećat ćete se kao da se doslovno otvarate – to je dobar osjećaj. Rad na fasciji će učiniti da se osjećate otvoreni i sposobni za kretanje na način koji nikada niste imali.

Scroll to Top