Razumijevanjem fascije do boljih trkačkih rezultata

Imate ozljedu koju jednostavno ne možete riješiti. Rastežete se, razgibavate se i radite sve kako treba, ali još uvijek osjećate problem. Provodite previše vremena pokušavajući artikulirati svoj problem vama bliskim osobama, liječnicima… Slijedite preporuke fizikalnih terapeuta, odlazite na masaže, ali jednostavno se ne osjećate bolje.

Odgovor vam može biti točno ispod prstiju. Otprilike 2 mm ispod prstiju, da budemo precizni. Pod vašom kožom je fascija, koja obuhvaća vaše tijelo i provlači se kroz vašu unutrašnjost poput paukove mreže. Fascija se sastoji pretežno od gusto isprepletenih kolagenih vlakana koji omotavaju, dijele i prožimaju svaki vaš mišić, kosti, živce, krvne žile i organe. Svaki dio vas je okružen njima. Zaštićeni ste fascijom.

Zašto nitko ranije nije spomenuo fasciju? Jer ljudi o tome ne znaju puno. Pored toga, njezina je funkcija suptilnija od funkcije ostalih sustava.Kroz medicinsku povijest  pretpostavljalo se da su kosti naš okvir, mišići motorika, a fascije samo pakiranje.

U stvari pri anatomskim sekcijama cilj je bio ukloniti što je moguće više fascija da bi se bolje vidjelo što se nalazi ispod.Ta uokvirena anatomska ilustracija koja visi u ordinaciji vašeg liječnika , to nije ono kako izgledamo iznutra, ali mnogo je urednije i lakše za proučavanje. To je način na koji su liječnici već dugo naučeni da vas gledaju. Do nedavno.

Prvi međunarodni kongres o istraživanju fascije, održan na Medicinskom fakultetu na Harvardu, pokrenuo je 2007. potrebu o izučavanju  fascijalnog sustava. Od tada se fascija više puta naziva “Pričom o Pepeljugi” svijeta anatomije, govoreći o njenim spletkama i genijalnosti onih koji je proučavaju.

Fascija je glavni igrač u svakom vašem pokretu i svakoj ozljedi koju ste ikada imali.

Što točno radi? Omotava se oko svakog vašeg pojedinačnog unutarnjeg dijela, držeći ih razdvojenim i omogućavajući im da lako klize pri vašim pokretima. Čvrsta je, elastična i glatka. Stvara omotač oko svakog mišića. Povezuje vaše organe i kosti.

Fascija je element koji nedostaje u jednadžbi pokreta / stabilnosti. Tom Myers, jedan od prvih medicinskih profesionalaca koji se suprotstavio općem neznanju o ulozi fasciji u ljudskom tijelu.

Vodite brigu o svojim mišićima istezanjem i i masažom. Vodite brigu o svojim kostima prehranom i doziranim pokretima. Do sada niste znali da se trebate pobrinuti za svoju fasciju, ali sad znamo da je to potrebno.

Imate li povredu ili se u posljednje vrijeme jednostavno ne osjećate dobro, obratite se stručnjaku za fascijalnu ili miofascijalnu terapiju.

Obratite se Prevent Centar timu s povjerenjem!

Scroll to Top