8 načina kako možete pomoći vašoj fasciji

  1. 10 minuta dnevno posvetite istezanju

Istezanje koje izdužuje vaše mišiće može vam pomoći da oslobodite napetost u mišićima, što je jedno od svojstava  fascije. Da biste postigli najbolje rezultate, preporuča se da nogu ili ruku prilikom istezanja držite 30 sekundi do jedne minute, ali nemojte forsirati položaj koji uzrokuje bol.

  1. Poradite na svojoj mobilnosti

Mobilnost je u svojim osnovnim crtama, sposobnost dobrog kretanja. Rad na mobilnosti govori o fasciji tijela. Stvari poput kotrljanja pjene, miofascijalni rad i ručna terapija pomoći će opustiti fasciju i stoga pomoći osobi da se kreće brže.

  1. Otkrijte svoje slabe točke

Vjerojatno ste čuli za neke od prednosti valjanja pjene. Valjanje pjene je odličan način koji će vam pomoći u otkrivanju gdje je točno vaša fascija zategnuta i napeta . Samo se spustite na valjak i pustite da mišići razgovaraju s vama. Kada osjetite tu točku ili čvrsto mjesto, sjedite i radite na tom mjestu 30 do 60 sekundi. S vremenom će ovo pomoći vratiti fasciju u optimalno zdravlje. Ako vaš problem, naravno, nije puno teži od ovoga.

  1. Posjetite saunu, posebno nakon teretane

Fascija voli i unutarnju i vanjsku toplinu jer povećava cirkulaciju i stavlja fasciju u fleksibilnije i prijemčivije stanje. Unutarnja toplina je vježba, a vanjska toplina je nešto poput saune, tuša, parne kupelje… U sauni fascija postaje fleksibilnija i tada može postati otvorenija za ono što joj radite. Odlazak u saunu oduvijek je bio popularan, ali zahvaljujući sve većim istraživanjima koja ukazuju na zdravstvene koristi, saune su pristupačnije i široko korištene nego ikad prije. Ako nemate pristup sauni, funkcionirat će i drugi oblici toplinske terapije. Ne zaboravite na hidrataciju!

  1. Hladni oblozi

Hladni oblozi ponekad mogu pomoći  nakon vježbanja, jer smanjuju upalu cijelog tijela ograničavajući oticanje. Fascija je točno ispod vaše kože. Posljednje što želite je da se upali.

Hladni oblog možete držati 10 minuta, a zatim ga uklonite na 15 minuta. Postupak možete ponoviti dok ne počnete osjećati olakšanje.

  1. Uključite kardio

Aerobna tjelovježba jedan je od načina grijanja tijela iznutra. Preporuča se uključivanje vježbi bez utega, poput trčanja, biciklizma, plivanja i veslanja kako bi se mišići pomicali i povećali dotok krvi u mišiće. Kao bonus, ove vježbe podržavaju simetriju u tijelu, što također pomaže zdravlju vaše fascije.

  1. Hidratizirajte se

Ako ste hidrirani, vaša će fascija biti prokrvljenija i zdravija. Ako ste dehidrirani, postat će hrskava,  pahuljasta i bolna. Zbog toga je hidratacija vrlo važna za vašu fasciju.

  1. Potražite stručnu pomoć

Ako ste kronično ukočeni i ozlijeđeni ili imate ozljedu mišića koja se jednostavno neće zacijeliti, obratite nam se s povjerenjem. Kako su fascije međusobno povezane, jedno područje može utjecati na druga područja.

 

 

 

 

 

Scroll to Top