Veza između spavanja, krvnog tlaka i vaše fascije

Vjerojatno ste čuli apneja u snu može povećati krvni tlak. Što ako ne spavate dobro, ali nemate apneju za vrijeme spavanja? Da li vam i to podiže krvni tlak?

Istraživanja sugeriraju da spavanje pet sati ili manje može s vremenom povećati rizik od razvoja – ili pogoršanja – visokog krvnog tlaka. To se može dogoditi sa ili bez opstruktivne apneje, poremećaja spavanja u kojem se tijekom spavanja opetovano zaustavlja i započinje vaše disanje.

Vjeruje se kako san pomaže u regulaciji hormona stresa i pomaže vašem živčanom sustavu da ostane zdrav. S vremenom, nedostatak sna mogao bi oštetiti sposobnost vašeg tijela da regulira hormone stresa, što dovodi do visokog krvnog tlaka.

Ne samo da je loš san povezan s povišenim krvnim tlakom, on također može imati velik utjecaj na vaše uživanje u životu, a povezan je i s drugim zdravstvenim rizicima, kao što su pretilost, dijabetes, depresija, rizik od nesreća ili padova, pa čak i prerana smrt.

Kakve veze vaša fascija ima s tim i kako vam manualna terapija fascije može pomoći?

Tijekom manualne terapije fascije vaše se tijelo opušta, lociraju se područja koja se osjećaju ukočena i fiksirana, umjesto elastičnih i pomična pod laganim ručnim pritiskom. Smatra se da ova područja, iako nisu uvijek u blizini onoga što se osjeća kao izvor boli, ograničavaju pokrete mišića i zglobova zbog načina na koji su mišići i fascijalna tkiva međusobno povezani u tijelu.

Manualna terapija fascije potiče živčane poruke mozgu i središnjem živčanom sustavu. To zauzvrat vodi mozak da šalje poruke natrag što rezultira opuštanjem tkiva. Pritisak se vrši dok se nepropusnost ne rastopi. Ovo često smanjuje bol, otpušta ograničeno kretanje i vraća mišićno-koštanu simetriju.

Postoje dokazi da manualna terapija fascije može pomoći kod bolova u donjem dijelu leđa, fibromijalgije, bolova u petama, glavobolje, stezanja u zglobu i drugih vrsta boli.

Opuštanjem vašeg tijela, oslobađanjem od stresa i dovođenjem vaše fascije u zdravo stanje pomaže i kod vašeg sna. Vaše je tijelo povezano i svaki proces vodi drugom. Svaki loš potez sve gorim rezultatima po vaše zdravlje, pa tako i obrnuto.

Mislite na zdravlje svoje fascije, jer njome utječete na vaše cjelokupno zdravlje.

Scroll to Top