VRTOGLAVICA - PREVENT

Vrtoglavice kao najveći neprijatelj vaše normalne svakodnevice

Vertigo je stanje povezano s osjećajem vrtoglavice i nestabilnošću tijekom hodanja ili prilikom promjene položaja glave ili tijela. Vrtoglavica može biti uzrokovana bolešću koja pogađa unutarnje uho ili vestibularni živac. Može biti i idiopatska (iz nepoznatog uzroka).

Mnogi ljudi, ponajviše žene, često se susreću s ovim problemom. Nije nerješiv, ali je izrazito neugodan i stvara nelagode otežavajući obavljanje svakodnevnih radnji, a vrlo često može biti toliko jak da vam ih u potpunosti onemogući i „baci“ vas u krevet.

Kozmetičke masaže nerijetko su jedini načini kojima si ljudi nastoje pomoći, ali oni nisu rješenje, a dugoročno mogu stvoriti  više problema nego što vam zaista mogu pomoći.

Sustavi za koje je otkriveno da mogu biti povezni s vertigom su ​​živčani sustav, ​​arterijski sustav, limfno-venski sustav koji pomaže da se krv odvodi iz glave i vrata natrag u srce i mišićno-koštani sustav – posebno ligamenti kralježnice.

Reakcija tijela na vertigo je povećanje tonusa muskulature, pogotovo vratne muskulature . Taj pojačani tonus koji pacijent osjeća kao tvrdu, napetu i bolnu muskulaturu vrata i ramena ima zaštitnu ulogu – smanjuje pritisak na živčane strukture koje se nalaze ispod mišića. Međutim postoji   i nepovoljan učinak tog „zaštitnog spazma muskulature“, a to je tenzija vezivnog tkiva, odnosno fascija u vratu i ramenom obruču. Fascijalna tenzija dodatno pojačava napetost mišića, što doprinosi većem pritisku na krvne žile i živce vrata. Dolazi do smanjenja pokretljivosti vrata i do pogoršanja simptoma vertiga.

Manualnom terapijom fascije obnavlja se prirodni tonus fascije i dolazi do opuštanja mišića i poboljšanja vašeg stanja.

Ovo je nježna metoda u kojoj se zahvaćeno vezivno tkivo opusti i tako se smanji napetost mišića i obnovi pokretljivost.

Idiopatska vrtoglavica će reagirati na terapiju brže nego li vrtoglavica uzrokovana bolešću živčanog sustava. Kod idiopatske vrtoglavice nema poznatog medicinskog uzroka, vjerovatno je da simptome uzrokuje pojačani tonus vratne muskulature. Javlja se i smanjena elastičnost fascija vrata .Manualna terapija fascije zasigurno olakšava  ovakva stanja.

Dr. Jadran Matutinović jedan je od rijetkih stručnjaka manualne terapije fascije i fascijalne akupunkture koji u 70% slučajeva već pri prvom posjetu, uspostavljanju dijagnoze i tretmanu, otklanja bol i vraća pokret.

Scroll to Top