GANGLIOM

Problem mrtve kosti

Jeste li se ikada susreli s pojmom tako zvane mrtve kosti? 

Ganglion cista ,biblijska cista ili higrom dobroćudna je oteklina ili izbočina koja se često pojavljuje oko ili na zglobovima i tetivama šake ili stopala. Ganglion se očituje kao potkožni čvor, kvrga. Veličina se s vremenom može promijeniti, a može i potpuno nestati. U većini slučajeva (65%) ganglion ciste su bolne, posebno u početku. Ali težina boli nije povezana s veličinom ciste. U mišićno-koštanom sustavu ona je sferna  nakupina tekućine iz susjedne zglobne kapsule ili ovojnice tetive. Ganglion cista nije prava cista, jer se nakupina bistre viskozne tekućine nalazi u šupljini koja nije obložena epitelom. Riječ je o dobroćudnoj tvorbi koja obično ne uzrokuje probleme, ali ponekad može aktivirati druge simptome ili biti znakom ranog artritisa.

 

Ganglion cista može imati posljedice na svakodnevne aktivnosti. Kirurško uklanjanje ne vrši se uvijek, ponekad cista može nestati bez ikakvog liječenja ili samo uz manualnu terapiju fascije. Ako se manualna terapija daje nakon kirurškog uklanjanja ganglije, naglasak je na vježbama istezanja, ublažavanju edema i smanjenju ožiljnog tkiva. Glavni cilj a terapije fascije je vratiti normalnu upotrebu šake ili dijela tijela koji je zahvaćen higromom, ali i otkloniti bol koja se pojavljuje u drugim dijelovima tijela poput probadanja na desnoj strani, ispod rebara.

Također je važno smanjiti ožiljak kako bi se obnovila funkcionalna pokretljivost, poboljšao opseg pokreta i smanjila bol. Preoblikovanje ožiljnog tkiva događa se kad se počnete istezati, a uvelike vam pomaže i manualna terapija fascije. Istezanje, u ovom slučaju, ruke pomaže poravnanju kolagenskih vlakana kako bi im se omogućilo da se vrate u normalu. Ovakvim prestrojavanjem kolagenskih vlakana tkivo bolje podnosi sile koje su na njega postavljene tijekom dana. Drugi način za pomoć u preoblikovanju ožiljnih tkiva na koži je upravo manualna terapija vaše fascije. Ona pomaže u popuštanju svih priraslica između ožiljka i temeljnog tkiva i fascije.

Manualna terapija fascije u ovom slučaju zahtijeva kontinuitet i strpljenje, ali otklanja bol i vraća pokret.

Dr. Jadran Matutinović u Prevent Centar u Splitu koristi se, a prema procjeni nakon obavljenog prvog pregleda pacijenta, i kombiniranom tehnikom manualne terapije fascije i medicinske akupunkture kako bi rezultati bili što bolji, a broj dolazaka na terapije što manji.

 

Scroll to Top